Han estat hores de neguit i angoixa per als viatgers catalans al Marroc arran del terratrèmol que ha sacsejat el país, però alguns ja han pogut tornar a Barcelona. La preocupació des de divendres a la nit, moment en què es va produir la catàstrofe, ha estat compartida pels familiars dels turistes. Per això, desenes d’ells s’han aplegat a l’aeroport del Prat per rebre’ls.

Les abraçades i els somriures han estat els protagonistes d’un dia en què molts han respirat tranquils per tenir als viatgers de tornada. És el cas de tots aquells que havien de tornar aquest cap de setmana o que han preferit agafar els primers vols disponibles i no quedar-se més dies al país nord-africà. “Sap greu que llocs bonics pels que hem passat hagin quedat perjudicats”, lamenta l’Enric Alegre, qui havia anat al Marroc a fer rutes amb excursionistes.

Alguns, com l’Albert Folquer, encara tenen el record ben viu i recent dels primers segons del desastre: “Grinyolaven tots els materials, la fusta. Vaig posar-me a la finestra, es va tancar de cop i vaig veure la gent de sota corrent fora de l’hotel perquè semblava que el veien moure’s”.

Els que es queden allà intenten recuperar la normalitat

“Ha estat una anècdota en el viatge tot i la gravetat”. La Begoña Lombera, veïna de Sant Andreu, és una de les turistes barcelonines que ha optat per quedar-se al país i mantenir la planificació que tenia ideada junt amb un grup de viatgeres. “El viatge segueix normal, tal com estava planificat”, declara.

Aquest diumenge, 10 de setembre, ha passat la primera nit a Marràqueix després de la del terratrèmol, aquest cop amb més tranquil·litat. “Més o menys, la gent ha tornat a una vida normal”, tot i que algunes botigues, afegeix, encara es mantenen tancades degut als danys causats pel sisme.

Tot i això, encara es mantenen alerta per les possibles rèpliques, especialment quan arriba la nit: “Abans d’anar a dormir, pensàvem: ‘Ai, que no torni a passar'”. Però ella i les seves companyes miren de prendre-s’ho amb filosofia: “Com que saps que el primer és el pitjor, si has passat el primer després serà un tremolor i ja està, no passa res”.