L’investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de l’UPC, Daniel López Codina, destaca el paper cabdal que ha tingut la vacunació de la covid-19 per frenar l’impacte de la pandèmia, ara que fa un any que es va posar la primera injecció. Segons López Codina, de seguida es va veure que ajudaria a frenar dràsticament la mortalitat: “Quan es va arribar al 20 % de persones vacunades, com que es va començar per la gent més susceptible, la mortalitat va caure en picat”. De fet, des del BIOCOMSC han fet un càlcul de les vides que s’han salvat gràcies a la vacunació: “S’han evitat unes 10.000 morts a Catalunya”.
Aquesta, però, és una estimació. Segons López Codina, “les onades que hauríem tingut haurien estat molt diferents i les restriccions molt més estrictes”. “Hauríem hagut de tornar als confinaments durs de l’inici. Ara mateix, si no tinguéssim vacunació, seria una catàstrofe absoluta”, afegeix.
Sense vacunes hauríem hagut de tornar als confinaments durs de l’inici i ara mateix la situació seria de catàstrofe absoluta
Avançar cap al perfeccionament de les vacunes
El director clínic de Pediatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Carlos Rodrigo, també destaca que “tot i que no s’ha aconseguit controlar la infecció, les vacunes han evitat milers de casos greus, hospitalitzacions i morts”. Destaca que les vacunes que hi ha actualment “han estat molt eficaces en aquests mesos de pandèmia però ara cal investigar i trobar una vacuna que actuï contra el conjunt del virus i no només contra la proteïna de l’espícula, que té més capacitat per mutar”.
Cal trobar vacunes que actuïn contra el conjunt del virus i no només contra la proteïna de l’espícula, que té més capacitat per mutar
La necessitat d’una vacunació global
Els investigadors també destaquen la necessitat d’avançar cap a una vacunació global que protegeixi el conjunt de la població del món i eviti l’aparició de variants més perilloses. “Tot i que cada vegada és més difícil, encara és possible que apareguin variants més complicades”, assegura López Codina. “I dic que és més difícil perquè la delta ja estava molt optimitzada i l’òmicron es propaga molt més ràpidament. Això fa que cada vegada el llistó està més alt per al virus per poder millorar”.