Canvi de patró. De la llevantada dels últims dies a la monotonia anticiclònica. L’anticicló de les Açores, després de setmanes sense afectar-nos, sembla que té la intenció de consolidar-se a casa nostra durant un bon grapat de dies més. Tants, que sembla que la Setmana Santa podria ser una de les millors, meteorològicament parlant, dels últims 15 anys.

Malgrat que falta que els pronòstics es vagin confirmant, tot apunta que el temps estable, el sol i la suavitat tèrmica estan més que garantits com a mínim fins Divendres Sant. Més enllà, s’obre la possibilitat a algun canvi de temps, tot i que els mapes continuen apuntant més aviat a tranquil·litat atmosfèrica. Serà freqüent trobar dies i dies assolellats i càlids, amb màximes que sovint passaran dels 20ºC.

Si es confirma aquest pronòstic, podríem tenir la primera Setmana Santa sense cap dia de pluja des de l’any 2001. Des de l’any 2000 només en aquella vegada la pluja va respectar els 10 dies. Si parlem estrictament dels dies festius que van del Divendres Sant al Dilluns de Pasqua trobem també el 2000 i el 2005 com a excepcions.

La presència d’aquests dies de festa en plena primavera, que és quan acostuma a haver-hi més moviments meteorològics juntament amb la tardor, fa que sigui molt usual que plogui al menys un dels 10 dies que engloba aquesta festivitat.

Cal destacar que l’estadística d’aquests darrers 15 anys indica que, segons les dades de l’Observatori Fabra, s’ha vist ploure en 45 dels 150 dies analitzats, cosa que equivaldria que per a aquestes dates acostuma a ploure un de cada tres dies. Encara més capritxosa és la recurrència de dies que plou en Dissabte de Glòria, gairebé un de cada dos, una dada bastant semblant a la del Dilluns de Pasqua.

En qualsevol cas, la Setmana Santa d’enguany apunta a bones maneres des del punt de vista meteorològic. Caldrà veure si els mapes acaben confirmant aquesta bonança.