L'arribada de familiars de les víctimes de l'accident ha estat un degoteig constant a la T-2 de l'aeroport del Prat. Al bloc tècnic que hi ha entre les terminals B i C s'hi ha habilitat un espai d'atenció amb psicòlegs de la Generalitat i del centre d'urgències i emergències socials de l'Ajuntament. A l'aeroport, també s'hi ha muntat un gabinet de crisi, on s'han desplaçat diverses autoritats com el ministre de l'Interior. L'alcalde, Xavier Trias, l'ha visitat al migdia acompanyat d'altres representants municipals i s'ha reunit amb els familiars de les víctimes, als quals els ha expressat el condol. També hi ha anat el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que ha ofert plena col·laboració i suport a les famílies. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "La nostra prioritat absoluta són les famílies, el suport psicològic. Això és el que estem fent i el que seguirem fent." A la T-2 s'hi han deixat veure també companys d'alguns dels passatgers que anaven a l'avió sinistrat. JORDI CAMPOY "La esposa de un trabajador de la empresa que iba a visitar a sus hijos que estaban en Alemania." Aquesta tarda, la companyia Germanwings ha posat a disposició de les famílies habitacions en quatre hotels propers a l'aeroport per atendre'ls i oferir-los novetats de la investigació. A més, s'han habilitat autocars per facilitar els desplaçaments. La Generalitat també ha preparat vehicles per un possible trasllat dels familiars al lloc dels fets, tot i que Lufthansa encara està valorant si això és possible i convenient ja que la zona de l'accident és de molt difícil accés.

El drama s’ha viscut molt intensament a la Terminal T2 de l’aeroport del Prat, a l’espai destinat a l’atenció dels familiars de les víctimes. Des que s’ha conegut la notícia del sinistre, fins a la sala situada al bloc tècnic de la terminal hi han anat arribant persones en comptagotes, algunes amb maletes i coixins preparats per afrontar un viatge llarg que els portarà fins a la zona de l’accident. Precisament, la Generalitat ha posat tres autocars a disposició de les famílies que es vulguin traslladar fins a la ciutat de Niça.

Germanwings ha habilitat quatre hotels a Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Castelldefels i L’Hospitalet de Llobregat perquè els utilitzin els familiars de les víctimes dels passatgers de l’avió sinistrat.

Ajuda psicològica i mostres d’ADN

El govern català ha activat el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que ha enviat tres unitats de Suport Vital Avançat i un equip de psicòlegs per donar assistència integral als familiars de les víctimes. També ho ha fet la Creu Roja, que ha traslladat tres equips d’atenció psicosocial formats per un psicòleg, un treballador social i un socorrista d’acompanyament. Segons Arturo Román, membre de l’àrea psicosocial de Creu Roja de Catalunya, la missió d’aquests equips és “acompanyar les persones que estan passant aquesta situació, per intentar que sigui el més còmode possible, ajudant-les en totes les necessitats que puguin sorgir des del punt de vista psicològic, biològic o social”.

En aquest mateix espai la policia científica dels Mossos d’Esquadra ha treballat per prendre mostres d’ADN dels familiars. Les proves es compararan amb les restes que es trobin a la zona de l’accident i ajudaran a confirmar les identitats de les víctimes.

Gabinet de crisi

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, s’han incorporat al comitè de crisi a l’aeroport per fer recollir informació i fer un seguiment del sinistre. Fins allà també hi han anat el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn; la delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta, i una quinzena de cònsols que, presumptament, tindrien compatriotes al vol. A la tarda s’hi ha incorporat també el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.

En espera de confirmar la llista amb els noms de les víctimes s’ha sabut que entre els morts hi ha dos treballadors de Fira de Barcelona, un treballador de la companyia farmacèutica Bayer i una quinzena d’estudiants de 4t d’ESO de Düsseldorf que havien fet una estada d’intercanvi a Llinars del Vallès.