Des del mes de juliol els veïns dels barris de muntanya de Sarrià – Sant Gervasi no tenen on llençar la brossa vegetal que generen de fer manteniment dels jardins, terrasses i entorns de les cases situades enmig del Parc Natural de Collserola. Demanen a l’Ajuntament que doni solucions al veïnat perquè es veuen obligats a tirar les restes verdes a altres contenidors, col·lapsant-los i, fins i tot, alguns les aboquen al parc natural, tot i estar prohibit.

Els han retirat per un mal ús

L’Ajuntament explica que ha hagut de retirar els contenidors dels barris de muntanya de brossa vegetal i de voluminosos perquè s’hi abocaven una gran quantitat de residus impropis i s’hi abandonaven tot tipus de materials que no provenien dels veïns.

El consistori ha eliminat les cinc banyeres de voluminosos que hi havia i ha implantat un sistema porta a porta, podent baixar els voluminosos els dimarts prèvia trucada al 010. D’altra banda, no ha aportat cap alternativa per a la brossa vegetal.

Preocupats pels incendis forestals

“Aquí creixen els arbres, els arbustos i la gespa i contínuament has de fer manteniment, també, per la prevenció d’incendis forestals”, explica el Joachim Englert, veí Can Rectoret. Els veïns alerten que la situació actual és perillosa perquè s’acumula biomassa, potencial combustible d’incendis, als entorns de les cases i al sotabosc del parc natural perquè el veïnat no sap on llençar-ho.

El projecte de planta de compostatge, aturat

Des de la cooperativa Can Pujades de Vallvidrera fa dos anys que proposa crear una planta de compostatge al barri per gestionar els residus verds de forma més pràctica i ecològica. “Voldríem tenir una brossa verda de km 0: la recollim nosaltres, la tractem nosaltres i la tornem a entrar al cicle de la natura amb els horts“, explica el Nicolas Pirotte de la cooperativa Can Pujades.

Can Pujades va crear un projecte que permetria, mitjançant la recollida porta a porta, gestionar 6.000 m3 de residus vegetals l’any, el doble que actualment, i convertir-los en adob que es retornaria als horts de la zona. De moment, però, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que gestiona els residus, no té previst tirar endavant el projecte.