‘L’Ateneu Hortenc, el Foment Hortenc i els Lluïsos d’Horta. Instrucció, esbargiment i cultura’ és el títol del nou llibre de la historiadora Carlota Giménez. L’obra explica la influència que han tingut en la vida social i cultural de la zona aquestes tres entitats centenàries. També situa la història en el context del fenomen dels ateneus a Catalunya. L’objectiu és donar a conèixer les entitats arrelades a Horta, sobretot pensant en aquells veïns i veïnes que encara no en saben res.

Entitats centenàries i influència social

El nou llibre sobre les associacions històriques d’Horta explica curiositats relacionades amb la guerra o els orígens d’aquestes tres entitats centenàries, que van ser clau en la configuració de la vida social i cultural de la zona. Aquesta importància es manté en el temps ja que, de fet, encara segueixen obertes al barri, tot i els canvis que ha experimentat el sector de l’oci al llarg dels anys.

El teatre, tret comú

Tot i que cada entitat té els seus trets característics, sí que hi ha aspectes comuns. ‘L’Ateneu Hortenc, el Foment Hortenc i els Lluïsos d’Horta. Instrucció, esbargiment i cultura’ en descriu alguns. Per exemple, el llibre explica que totes van sorgir a l’entorn de la plaça de les Santes Creus, que abans era la plaça principal de l’antic poble de Sant Joan d’Horta. Amb els anys, però, es van traslladar a la plaça d’Eivissa quan aquesta va esdevenir el centre econòmic i cultural de la zona.

Un altre tret comú i, de fet, distintiu és la importància que ha tingut el teatre com a activitat més destacada dels antics ateneus d’Horta. D’aquí han sortit actors de la importància de Lluís Homar, guanyador de premis Goya i Gaudí, entre d’altres.

La historiadora Carlota Giménez és membre del Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada i una autora activa en el marc de la recuperació de la memòria històrica d’Horta-Guinardó.