Les entitats Xarxa d’Educadors i Comunicadors, Edualter i Sodepau han presentat a la xarxa el projecte Barcelona refugi en curt, que té el suport de la Direcció de Justícia Global i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona.
Es tracta d’una plataforma digital amb 17 curtmetratges (documentals, de ficció i d’animació) i els corresponents materials didàctics que es posa a disposició de la comunitat docent. Són, bàsicament, curtmetratges que aborden el tema dels refugiats des del punt de vista dels infants, adolescents i joves. Alhora, defugen l’estereotip del refugiat com a víctima i presenten diverses experiències de persones empoderades, crítiques i conscients.
20 de juny, Dia Mundial de les Persones Refugiades
La presentació s’ha fet la mateixa setmana que se celebra el Dia Mundial de les Persones Refugiades, el 20 de juny. Els documentals i materials didàctics de la plataforma estan pensats, en alguns casos, per alumnes dels cicles mitjà i superior de primària i ESO. D’altres per a alumnes d’ESO, batxillerat i cicles formatius. El director de Justícia Global i Cooperació de l’Ajuntament, David Llistar, ha destacat que el projecte vol “generar debat des de l’emoció”.
La investigadora del CIDOB i especialista en migracions i polítiques de refugi, Blanca Garcés, que també ha intervingut en la presentació, ha aplaudit el projecte. “Aquest tipus de materials són necessaris per als docents perquè sovint es donen moltes dades sobre refugiats, però no es transmet allò que volem explicar. I es tracta d’entendre des de l’empatia”, explica. Carme Mayurgo, de la Xarxa d’Educadors i Comunicadors, ha dit que la plataforma “és un espai de trobada, de complicitat” entre els docents.