En una reunió dels consells exteriors dels 27 països integrants de la Unió Europea es votarà per escollir la seu de l’EMA, després que hagi de marxar de Londres a causa del Brexit. Barcelona competeix amb 18 ciutats més, com Amsterdam, Brussel·les, Milà o Bratislava. De fet, aquestes dues darreres ciutats són les que més sonen com a possibles seus si Barcelona no surt escollida, després dels últims esdeveniments per la situació política catalana, com  apuntava el ‘Financial Times’ fa dues setmanes.

Aquesta setmana l’alcaldessa, Ada Colau, i els exalcaldes Xavier Trias i Jordi Hereu han defensat conjuntament la candidatura barcelonina destacant la vocació europeista de la ciutat. A l’estiu, també van mostrar el clima de col·laboració institucional l’Ajuntament, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Salut del Govern espanyol. Aquest entesa s’ha trencat les últimes setmanes, especialment des de l’aplicació de l’article 155. De fet, demà a l’acte a Brussel·les no s’hi preveu la presència de cap representant de la Generalitat, després de la destitució de tots els consellers per part del Govern espanyol. Es dona la circumstància, però, que el conseller de Salut, Toni Comín, serà també a la capital belga, on espera al costat Puigdemont i tres consellers més, la resolució a la petició d’extradició de la justícia espanyola.

Barcelona compta amb alguns dels criteris que avaluen des de la Unió Europa, com l’accessibilitat, l’existència d’escoles per als fills dels treballadors o l’atenció sanitària a les seves famílies. A més, l’avantatge principal de la candidatura és el fet de tenir, amb disponibilitat immediata, la Torre Glòries com a edifici per acollir la seu.

El veredicte, a partir d’aquest dilluns a la tarda

La decisió es donarà a conèixer aquest dilluns a la tarda, a partir de les 19.30 h, després d’una votació que podria tenir diverses rondes.

En una primera, cada país haurà de donar suport a les tres candidatures que consideri més ben qualificades i si alguna d’elles aconsegueix els tres punts de més de la meitat dels països, es considerarà escollida per majoria absoluta.

Si no es dona aquest cas, els tres aspirants amb més vots passaran a una segona ronda en la qual cada país atorgarà un punt a una candidatura. De nou, si algú aconsegueix majoria quedaria decidit, si no encara hi haurà una final entre les dues ciutats que tinguin major puntuació.