"Aniré a la platja, al Marroc i a altres països, a veure la meva àvia i els meus tiets." "Aniré a la platja i jugaré una mica i faré els deures." Tenen clar quins són els plans per a l'estiu: sobretot passar-s'ho bé. Però més enllà de descansar, també saben que hauran de treballar una mica. "Sí, tinc molts deures, els faré al matí, a la tarda... quan sigui!" Comencen gairebé tres mesos de vacances, un temps en què les famílies han de buscar solucions per conciliar la vida laboral amb les vacances dels fills. Per alguns, els casals d'estiu són una bona solució, però per a molts avis, els que avui comença no són precisament unes vacances. VICENTA "Yo me los llevaré a una casita que tengo en el Vendrell y ellos juegan allí mucho. Me los llevo y luego ya hasta que se van ellos de vacaciones con sus padres." MARIA JOSÉ JIMÉNEZ "En agosto es difícil de apuntarles a casals, más bien es en julio cuando hay. Pero en agosto como se supone que todo el mundo tiene vacaciones..." ROCIO CARBAJAL "La verdad es que el casal te ayuda mucho porqué si estás trabajando sabes que estan a tiempo completo, hay servicios de acojida y hasta las cinco de la tarde, incluída la comida." Els qui en canvi encara hauran de continuar venint són els mestres. Per a ells les vacances començaran el 30 de juny.

Per a les famílies, però, cal buscar alternatives per conciliar la vida laboral amb les vacances escolars, ja que la majoria de pares i mares no tenen tants dies de vacances. Alguns han apuntat els infants a colònies i a casals d’estiu, però en un context de crisi també hi ha moltes famílies que els deixen amb els avis.

Els mestres, en canvi, no comencen les vacances fins al 30 de juny i també s’incorporaran a la feina abans que comencin les classes, el dia 1 de setembre. Durant aquestes setmanes, prepararan tot el necessari per començar el curs vinent.

Segons el calendari escolar previst pel Departament d’Ensenyament, les classes arrencaran el 12 de setembre per als alumnes d’educació infantil i primària. Per als secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà, començaran el dia 13. I per als cicles formatius de grau superior i centres com les escoles d’idiomes o les aules d’adults, el dia 19.