L’Audiència Provincial de Barcelona considera que els cossos policials no han estat objecte de delicte d’odi. Ho ha dit en referència a una demanda interposada per dos agents de la Guàrdia Civil. Els denunciants expliquen que durant la manifestació del sindicat Jusapol del 29 de setembre els van cridar “fora les forces d’ocupació”, “policies, fills de puta” i “bandera de merda”. La interlocutòria de l’Audiència especifica que aquests comentaris “formen part de la crítica política”.

El text raona que “els cossos policials no es poden considerar un grup o col·lectiu que necessiti una protecció especial sota el paraigüa del discurs de l’odi”, sinó que han de tenir “més grau de tolerància” per tractar-se d’una “institució pública”. Així mateix, la interlocutòria resol que els crits que van rebre els agents no tenen la potencialitat ofensiva que exigeix el delicte d’odi i que no es poden separar del contingut ideològic i del context en què es van dir.

D’altra banda, la interlocutòria diferencia les ofenses que es dirigeixen a persones concretes d’aquelles que es dirigeixen als òrgans públics. En aquest sentit el text afirma que les expressions fetes servir no tenen capacitat per afectar la dignitat d’una institució “tan consolidada i prestigiosa com la Guàrdia Civil”.

La interlocutòria va ser publicada el 12 de setembre per la secció sisena de l’Audiència Provincial de Barcelona. Basa el seu argument en dues sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). El bufet d’advocats Salellas Advocats l’ha destacada a través d’un tuit.