Poc s’esperaven els membres de Resistim al Gòtic i Raval Rebel que el desnonament programat per aquest divendres al número 13 del carrer dels Còdols, al Gòtic, els tindria amb l’ai al cor durant tot el matí. Creien que la comitiva judicial atendria a raons i en veure que el pis ocupat ja no és un narcopís, sinó que hi viu una família vulnerable amb menors, farien mitja volta.

Però no ha estat així. Malgrat la insistència de la mediadora de l’Ajuntament i dels activistes, representants de la propietat, la mateix comitiva judicial i dos agents dels Mossos d’Esquadra han accedit a l’interior de l’habitatge i n’han sortit assegurant que no era segur viure-hi per risc d’esfondrament. Això ha conduït a un debat encès que ha acabat amb l’arribada d’una dotació dels Bombers de Barcelona.

Després d’inspeccionar l’edifici i el pis ocupat per la família, els bombers han determinat que no hi ha cap risc d’esfondrament i, per tant, és segur viure-hi. Una opinió que ha acabat convencent la comitiva judicial que ha acabat marxant provocant l’alegria de veïns, activistes i la mateixa família.

Una ocupació premeditada

El pis ocupat per la família vulnerable amb menors era un narcopís fa només una setmana. Els Mossos d’Esquadra, però, el van desallotjar en el marc de l’operació contra el narcotràfic que es va dur a terme aquest dissabte.

En quedar buit l’immoble, segons expliquen Resistim al Gòtic i Raval Rebel, els antics ocupants van intentar tornar-hi. Per evitar que esdevingués de nou un narcopís i per donar-los una solució habitacional, van ajudar a en Diego i la seva família, un total de set persones amb dos menors i una persona gran, a entrar-hi. Són colombians i estan en tràmit per demanar l’asil.

Un pis amb una ordre de desnonament en curs

El pis on ara viuen en Diego i la seva família tenia una ordre de desnonament en curs pels antics ocupants, els narcotraficants. És per això que aquest divendres han rebut la visita de la comitiva judicial. La situació ja no és la mateixa, en tractar-se d’una família vulnerable amb menors i, per això, s’ha desestimat per ara el llançament.

Un altre cas d’especulació immobiliària

La finca del carrer dels Còdols número 13 va ser comprada l’any 2016 per un fons d’inversió francès. Segons expliquen Resistim al Gòtic i Raval Rebel, “van pressionar i extorsionar els veïns per fer-los fora amb la intenció de buidar-la, reformar-la i fer-hi pisos de luxe”.

Molts dels veïns van acabar marxant “per por, enganyats o acceptant quantitats irrisòries de diners”. Actualment queden quatre pisos amb veïns. En dos d’aquests pisos hi viuen llogaters de renda antiga, en un altre hi viu un home de 70 anys que ja ha patit diversos intents de desnonament i l’últim l’habita la família amb menors.