La vida del vaixell Open Arms s’esgota i cada cop és menys útil per fer missions de rescat de migrants. La nau, amb avaries constants, ha tornat a Barcelona procedent del Mediterrani central per decidir el seu futur: afrontar una costosa reparació o bé deixar la feina i donar pas a una nova embarcació. L’ONG fa una crida a la ciutadania perquè els ajudin a través de donacions i puguin continuar, així, salvant vides al mar.

El vaixell fa una parada tècnica a la ciutat i després navegarà fins a Borriana (València), on s’avaluarà l’abast dels danys i s’estudiarà què fer. Segons el fundador d’Open Arms, Oscar Camps, ja han calculat el cost aproximat que tindria una reparació integral: 800.000 euros. Ara bé, la millor opció és substituir-lo per una nova embarcació i, això, explica Camps, s’enfila als més de dos milions d’euros.

Oscar Camps, fundador d’Open Arms, a bord del vaixell insígnia.

El problema, a la sala de màquines

El maldecap principal es troba al cor de la nau. Martín Maretta, cap de la sala de màquines, assegura que té nombroses deficiències tècniques com, per exemple, al sistema de refrigeració o al regulador de velocitat. Fins ara, relata, la tripulació havia aconseguit fer les mínimes reparacions per navegar, però després de la darrera inspecció exhaustiva a Itàlia, els han fet tornar per trobar una solució definitiva.

Al Mediterrani no hi queda cap vaixell de rescat

L’Open Arms té 47 anys i, des de l’ONG, asseguren que molts vaixells de salvament humanitari són antics i tenen deficiències. Els sembla que ara les autoritats s’han posat més estrictes amb l’estat de les embarcacions i això fa, afirma Camps, que algunes naus no estiguin operant en aquests moments. De fet, ara no hi ha cap vaixell al Mediterrani central i, en canvi, “hi ha tres bots amb migrants a la deriva“.

“És important que puguem tornar [al Mediterrani central] com més aviat millor a pressionar les administracions”, diu Camps. Confia que, si tot va bé i desencallen la situació, d’aquí a uns dos mesos ja podrien ser al mar per salvar vides de nou. De moment, amb uns 30 dies de campanya per recaptar fons, ja han aconseguit 450.000 euros.