En una ciutat global com Barcelona hi conviuen múltiples cultures i confessions. És per això que La Nit de les Religions, en la seva cinquena edició, es consolida com una proposta per donar a conèixer la diversitat religiosa que hi ha a la ciutat. Això sí, enguany s’ha adaptat al context marcat per la covid-19, amb algunes activitats presencials i d’altres de virtuals. En total, hi han participat 33 comunitats religioses i associacions de la ciutat.
Càntics, interpretacions, recitals i art per accedir a l’espiritualitat
Segons la responsable zen de la casa de l’Espiritualitat Sant Felip Neri, Berta Meneses, la interreligiositat és una manera de saber que cada religió té la seva veritat. Meneses considera com a opció vàlida la idea d’una educació laica per tal d’assolir més respecte envers la resta de religions, però assegura que “cadascú té les seves arrels i no s’hi pot renunciar”.
En aquesta edició l’art hi ha tingut molta presència. En l’àmbit del cristianisme, per exemple, s’ha pogut sentir un concert de piano. En el del budisme, un recital de poemes del mestre zen Ryokan. En un altre punt de la ciutat, a l’església Evangèlica de Gràcia, l’art obté protagonisme amb una exposició d’imatges, acompanyades per un text de l’autor on expressa els seus sentiments en què, per partida doble, els assistents han de dir què els transmet.
No gaire més lluny, al monestir romànic de Sant Pau del Camp, al Raval, s’hi ha fet el concert de música sufí Del cor a la medicina i de la medicina al cor. Ha estat un intent d’apropar-se a una vessant espiritual mística de l’islam relacionat amb la tradició mèdica de la música per sanar. El president de l’Associació Cultural Ponterapia, Jordi Delclós, esclareix que es tracta d’un tipus de disciplina que “no vol substituir res, sinó complementar” en l’àmbit de la medicina.