Aquest dimecres ha arribat a judici el cas d’una empresa encarregada de cobrar deutes d’Endesa. Al banc dels acusats s’hi asseuen tres treballadors de DPS Consulting per a qui l’Aliança contra la Pobresa Energètica, que va denunciar els fets, demana penes de quatre anys i nou mesos de presó. Se’ls acusa d’assetjament a una dona vulnerable, que acumulava un deute de més de 2.000 euros amb la companyia elèctrica. Un grup d’activistes de l’entitat s’han concentrat aquest dimecres al matí a les portes de la Ciutat de la Justícia.

Foto: Aliança Contra la Pobresa Energètica

Els fets es remunten al 2020, quan la veïna va rebre una trucada d’una treballadora de DPS fent-se passar per una funcionària de l’administració de Justícia. La van amenaçar d’embargar-li els comptes si, en menys de dues setmanes, no pagava el deute. En el cas concret d’aquesta dona, li exigien 2.369,43 euros, dels quals afirmen que 1.675,88 havien prescrit d’acord amb el Codi civil. La dona va gravar la trucada i va interposar una querella amb el suport de l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

En un comunicat, l’Aliança contra la Pobresa Energètica ha afirmat que “malgrat que avui estem parlant d’un cas concret, l’assetjament de les companyies segueix repetint-se a dia d’avui a moltes llars que pateixen pobresa energètica a Catalunya i la resta de l’Estat. L’objectiu d’aquest procediment judicial és, a més, contribuir en la lluita contra aquest tipus de pràctiques, que han estat denunciades pel Síndic de Greuges, entre d’altres, en repetides ocasions”.  

“D’aquí un mes, comptarem amb una sentència que esperem que serveixi de punt d’inflexió, depuri les responsabilitats necessàries i demostri amb quin tipus d’empreses s’associa Endesa a l’hora de reclamar el deute de famílies vulnerable”, afirmen.

Endesa va denunciar la treballadora

Fonts d’Endesa van explicar que la companyia també va denunciar la treballadora per una “mala praxi” que no comparteixen. A més, asseguren que es va obrir una auditoria que va concloure que no els consta que els directius de DPS fomentin aquestes pràctiques. Endesa continua treballant amb DPS Consulting perquè entén que es van depurar responsabilitats. Malgrat tot, afirma que si una resolució judicial indiqués el contrari, l’elèctrica actuaria.