(ACN) La federació d’ONG catalanes Lafede.cat ha reclamat més recursos per poder donar resposta a crisis com la del terratrèmol a Turquia i Síria. L’agrupació subratlla que encara no s’ha assolit el “compromís històric” d’invertir el 0,7 % del producte interior brut del país en cooperació. Les entitats reclamen de fa temps que s’hi arribi el 2030 i recorden que l’exconseller Alfred Bosch s’hi va comprometre. En canvi, subratllen que la consellera actual d’Acció Exterior, Meritxell Serret, “encara no ha concretat com s’assolirà”.

La plataforma lamenta que les conseqüències dels terratrèmols en vides humanes i danys materials “aprofundeixen en una crisi preexistent a la regió” afectada per la guerra de Síria des de fa més de 10 anys. En aquest sentit subratlla que més de quatre milions de persones ja depenien directament de l’ajuda humanitària per sobreviure abans del terratrèmol.

Entitats que treballen sobre el terreny

Tal com ja van fer amb la crisi d’Ucraïna, Lafede.cat ha publicat una llista amb 11 ONG que treballen sobre el terreny a Turquia i Síria: Acció contra la Fam, ACNUR, CIEMEN, Creu Roja, Farmamundi, Metges del Món, Oxfam Intermón, Save the children, Unicef, UNRWA i World Vision. A més, l’entitat recomana informar-se i prioritzar les aportacions econòmiques davant les donacions de materials.

El govern activarà aquest dimecres el Comitè Català d’Ajut Humanitari i d’Emergència, l’organisme responsable de coordinar els actors catalans i dotar-los de recursos per gestionar l’ajuda.