El Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona ja ha pres declaració als dos investigats per un cas d’assetjament contra una veïna vulnerable, la Yolanda Peregrín, que acumula un deute de més de 2.000 euros amb Endesa. Els han denunciat per, suposadament, fer-se passar per agents judicials i per coaccionar la veïna per aconseguir cobrar el deute, que venia d’un temps enrere, quan ella es trobava a l’atur i cobrava una ajuda per poder pagar els subministraments.

Peregrín explica que al juny va rebre una trucada en què aquestes persones, fent-se passar per agents judicials, la van amenaçar de retirar-li les ajudes que rebia i de tallar-li el subministrament. Per sort, va poder gravar la trucada i, després de comprovar al jutjat que les amenaces no eren certes, va decidir interposar una querella. Va comptar amb el suport de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, que la va ajudar a fer front a les despeses judicials a través d’una campanya de micromecenatge.

No és un cas únic

L’Aliança contra la Pobresa Energètica denuncia que casos d’assetjament com aquest són habituals i tenen un impacte molt negatiu en les persones que el pateixen. “Fa minvar molt la seva situació personal i psicològica i tenen por que els puguin tallar el subministrament”, explica Maria Campuzano, portaveu de l’entitat. Campuzano diu que actualment la llei no permet que les companyies elèctriques tallin el subministrament a famílies vulnerables però moltes persones no se’n refien.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica esperen que la justícia acabi condemnant els responsables del cas de la Yolanda Peregrín però, sobretot, voldrien que la judicialització d’aquest cas faci aturar les pressions a les famílies vulnerables per cobrar deutes amb les empreses de subministrament.