La cicatriu viària actual que creua per davant la porta principal del Mercat del Born desapareixerà per donar pas a un espai diàfan, una plaça cívica per als vianants a la qual només podran accedir els vehicles dels veïns o els serveis de càrrega i descàrrega. Per aconseguir-ho, cal transformar l'entorn del mercat en una plataforma única, sense aparcament, i pavimentar-ho tot amb una catifa de llambordes que reproduirà el terra de 1700. Uns elements que els operaris s'afanyen a col·locar. Els veïns aplaudeixen l'actuació. SEGUNDO GIMÉNEZ, veí "És ideal que no hi hagi facilitat per aparcar perquè d'alguna manera és dissuassori per a la gent i el que fomenta és que la gent passegi i agafi el transport públic." Mª ÁNGELES DE LA FUENTE, veïna "A mi me encanta, los coches me estorban, tanto aparcados como cuando vas a cruzar la calle. Esto quedará muy bonito." Alguns comerciants, però, temen que el període d'obres els faci perdre més clientela, ja que la zona acumula anys d'afectacions. Mª EUGÈNIA VENTURA, Farmàcia Folguera "Sé que el projecte és maco, val la pena apostar, però d'inconvenients segur que en tindrem. I no sé qui ens ajudarà a superar aquesta etapa de transició." Mentre durin les obres, el trànsit que avança pel carrer del Comerç es desviarà per Princesa i enfilarà el carrer del Rec fins al passeig del Born. Per això, en aquest tram, Rec ha canviat temporalment el sentit de circulació. Les obres al costat Besòs del carrer del Comerç s'allargaran fins al 30 d'abril i després, al maig, es treballarà al costat Llobregat de la plaça Comercial. Tot plegat, per tenir-ho enllestit l'11 de setembre, quan s'inaugurarà el Mercat del Born com a nou centre cultural.

Els treballs afecten el carrer del Comerç i la plaça Comercial, que es transformaran en un espai per a vianants. Les obres, que s’allargaran fins a l’estiu, comporten algunes afectacions de trànsit. Així, és limitarà l’accés de vehicles a la plaça Comercial fins al 30 d’abril, per la qual cosa els conductors hauran d’accedir al passeig del Born des del carrer del Comerç.

L’estació de Bicing situada a la banda Besòs del carrer del Comerç es traslladarà al costat muntanya de l’encreuament de Comerç amb Fusina, ja que l’aparcament actual s’ocuparà amb les funcions de càrrega i descàrrega. Els treballs d’urbanització es desenvoluparan en dos torns per mantenir a cada moment oberta la zona de passada de vianants i l’accés als habitatges.

L’espai es transformarà en una zona amb prioritat al pas de vianants, s’hi col·locaran bancs a les zones més àmplies, una plantació asimètrica d’arbres per donar un aspecte més verd a la plaça i també es renovarà l’enllumenat públic amb llums tipus LED.