Sempre segons la fiscalia, els “casuals” inculpats van crear una trama “amb l’exclusiu propòsit d’obtenir beneficis econòmics” i per això es dedicaven a “la comissió sistemàtica i professionalitzada d’accions, principalment contra la propietat i la integritat física”. El ministeri fiscal les descriu com “gratuïtes, indiscriminades i violentes”, i les emmarca dins dels “ambients de l’hampa”. Els “casuals” van començar a actuar el 2006 i la fiscalia sosté que ja des d’aleshores practicaven “el fanatisme violent entorn el Futbol Club Barcelona” i que “exterioritzaven, mitjançant l’exhibició de signes distintius del grup, tatuatges, peces de roba i proclamació de consignes” de l’ideari nacional socialista.

L’acusació pública ho té clar: el grup, a part de traficar amb drogues, va desenvolupar “un important volum d’activitat centrada a crear aldarulls violents amb atacs gratuïts contra la integritat física de clients i personal en els principals centres d’oci nocturn de Barcelona”. I tot plegat, per exigir als responsables “importants quantitats de diners” o bé “el compromís de contractar-los com a  empleats de seguretat”. Si no rebien una resposta favorable als seus interessos, els amenaçaven d’atacar els clients i generar aldarulls als seus locals. Segons la fiscalia, l’organització criminal tenia, a més, un autèntic arsenal d’armes, així com una flota de vehicles d’alta gamma adquirits gràcies als guanys obtinguts il·lícitament.

Entre els processats hi ha el líder de la banda, Ricardo Mateo, àlies “Lucho”, que s’enfronta a penes de fins a 120 anys per presumptament dedicar-se a extorsionar els amos de discoteques i donar pallisses per encàrrec; accions que, segons el ministeri públic, ha continuat dirigint des de la presó. Ell i dos “casuals” més que s’asseuen també al banc dels acusats, ja van ser jutjats el setembre de 2012. En aquella ocasió, el jutge els va absoldre dels delictes d’associació il·lícita i va desmuntar la teoria que formaven part d’una banda encarregada de robar traficants i apallissar per encàrrec. Durant el judici, la fiscalia va sol·licitar 53 anys de presó per al líder, però finalment només va ser condemnat a tres anys i mig de reclusió. Ricardo Mateo, àlies “Lucho” -però qui també rebia altres sobrenoms (“Sobres”, “Canas” i “Guantes”)-, va rebre, amb anterioritat, altres condemnes: el 1994, per un delicte contra la salut pública; el 1996, per un delicte de desordres públics, i el 1999, per un delicte de lesions. El judici continuarà dijous amb la declaració dels acusats.