L’AECC assegura que la prova del cribratge del càncer de còlon pot arribar a reduir un terç la mortalitat per aquest tipus de càncer i, si la malaltia s’agafa a temps, fins i tot pot ser curable del tot. El preu d’aquest test de cribratge de les femtes és de menys de dos euros. En aquesta prova es detecta si hi ha sang i, si n’hi ha, llavors es recomana al pacient que es faci una colonoscòpia.

Catalunya és una de les comunitats autònomes que facilita aquest cribratge dins de la cartera comuna sanitària, però només a un 17,7% de la població de Catalunya. A Barcelona els hospitals que duen a terme plans pilots de cribratge a través de les femtes són l’Hospital Clínic i l’Hospital del Mar. A Vilafranca i l’Hospitalet de Llobregat també se’n duen a terme a través de l’ICO (Institut Català d’Oncologia).

Les previsions sanitàries preveuen que durant aquest 2013 el cribratge per detectar el càncer de còlon arribarà al 20% dels catalans i que el 2015 es podrà fer al 100% de la població. La recollida de signatures que du a terme l’AECC, entre les 9 i les 19 h d’aquest dimecres, és per aconseguir que aquesta prova s’inclogui dins de la cartera sanitària que depèn de l’Estat, i no de les comunitats. D’aquesta manera el cribratge arribaria al 100% de la població de forma més immediata i s’evitarien diferències entre comunitats. Actualment, La Rioja i Cantàbria ja inclouen aquesta prova de forma gratuïta als seus hospitals.

La recollida de signatures es realitza a la xarxa de metro, concretament als intercanviadors de les parades de Diagonal i Universitat. També es pot signar mitjançant la plataforma change.org. De moment, han signat més de 62.000 persones, però l’objectiu de la iniciativa és arribar fins a les 82.000 firmes.