(ACN/redacció) La Ciutat de la Justícia ha acollit aquest dilluns l’inici del judici a l’empresa Clintu —que ofereix serveis de neteja domèstica— per dirimir si la denominada llei “rider” també cobreix altres sectors lligats a plataformes més enllà dels repartidors. Unes 500 persones que treballen com a personal de neteja en domicilis es veuen afectades per aquest litigi, amb la Seguretat Social com a part demandant.

La llei “rider”, que va entrar en vigor l’agost del 2021, estableix que els repartidors de plataformes digitals com Glovo han de ser assalariats i no autònoms.

L’empresa s’empara en un buit legal

“Nosaltres som una plataforma perquè es coneguin oferents i demandants [de feines domèstiques]. A més, es firmen unes condicions en què es diu clarament que la Seguretat Social depèn evidentment de qui contracta aquest servei, que no és Clintu”, ha dit a l’ACN l’advocada Isabel Pedrola, de la defensa de l’empresa. En aquest sentit, afegeix que la “relació laboral” es dona entre el personal de neteja i les llars que contracten, no amb la plataforma.

“El problema en si és que hi ha un buit legal, que les treballadores no poden ser autònomes. Abans es podien pagar la Seguretat Social, avui no, i aquesta és la qüestió”, resumeix Pedrola. D’altra banda, afirma que, a parer seu, la llei “rider” no es pot aplicar a aquest col·lectiu.

Sense possibilitat per negociar

Contràriament al que opina Clintu, Montse Arcos, advocada de 18 treballadores afectades, defensa que treballen per a l’empresa i cal que es reconegui. “No són autònomes. Quan algú decideix quina feina has de fer, els horaris, com has de treballar… no ets un autònom, ets un treballador que depèn d’una empresa“, ha assegurat.

Arcos destaca que el perfil de treballador lligat a aquesta plataforma és força fix: dones, d’una edat que ronda els 50 anys, amb poca formació i majoritàriament estrangeres. “Són clàusules molt difícils de comprendre i has de clicar a ‘sí’ per anar avançant [a la plataforma]. És un pacte d’adhesió en què elles no tenen cap mena de possibilitat per negociar què accepten. Amb això juguen, amb aquesta necessitat estan jugant”, alerta.

Aquest dilluns les diferents parts han mostrat les seves proves, però tot plegat podria allargar-se entre sis i vuit mesos, sense comptar els recursos.