màquina-llevaneu

La baixa temperatura a la ciutat i la previsió d’una possible nevada a la part alta de Barcelona han portat a l’Ajuntament a posar en marxa els protocols per si cal activar el Pla d’actuació d’emergència municipal per neu i gel en fase d’alerta. Així, els equips d’Ecologia Urbana, Medi Ambient i Serveis Urbans estan a punt per escampar sal i retirar neu si és necessari.

A la ciutat hi ha distribuïts 114 contenidors de sal als barris de muntanya des del principi de l’hivern. Això implica que, en tota la ciutat, se n’han emmagatzemat unes 275 tones. Aquests contenidors estan distribuïts en punts estratègics.

A més, l’Ajuntament també té a punt diversos recursos municipals específics —que inclouen 25 vehicles amb pales llevaneu i escampadors de sal— perquè si es posa en marxa el Pla d’actuació d’emergència municipal per neu i gel en fase d’alerta estiguin a punt per actuar. A més, els Bombers de Barcelona i la Guàrdia Urbana també estan a punt per si calgués intervenir.

Mesures preventives als entorns de Vallvidrera

Paral·lelament, s’està escampant sal de manera preventiva a zones humides, com als entorns de Vallvidrera, des de finals de la setmana passada i des d’aquest cap de setmana no es fan serveis de neteja amb aigua a tota la ciutat per evitar que es formi gel a la via pública. Aquests serveis se substitueixen per escombriaires, mentre hi hagi temperatures per sota els 4 ºC.

D’altra banda, l’AMB també té a punt dues màquines llevaneu i la sal per si calgués actuar a les rondes de Barcelona. Segons l’AMB, els vehicles “s’activaran automàticament” un cop nevi, caigui calamarsa o bé si la temperatura baixa per sota dels 3 °C i hi ha humitat ambiental elevada.

Què cal fer si neva a Barcelona?

En cas que nevi a Barcelona, l’Ajuntament recomana no utilitzar vehicles privats i prioritzar el transport públic subterrani. Es recomana evitar, especialment, les carreteres que travessen Collserola i en qualsevol cas posar especial atenció al volant. També aconsella fer servir roba i calçat adequats per la neu si s’ha de sortir i evitar mullar els carrers i llançar la neu acumulada als terrats o balcons a la via pública.