(ACN) Inspecció de Treball ha imposat una multa de prop de 79 milions d’euros a l’empresa de repartiment a domicili Glovo. El cos ha regularitzat més de 10.600 falsos autònoms, segons ha explicat aquest dimecres al matí la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que ha acusat la companyia catalana de dues actuacions “gravíssimes”, d’una banda, “vulneració de drets fonamentals a treballadors” i, de l’altra, “obstrucció a la tasca de la inspecció”, en declaracions al Congrés abans de la sessió de control.

Les multes anunciades aquest dimecres es refereixen a actuacions anteriors a l’anomenada llei “rider“, ja que el període inspeccionat s’allarga des del 2018 fins al 2021. L’import notificat inclou no només les propostes de quotes a la Seguretat Social sinó també una sanció per a cada repartidor.

Només s’han regularitzat uns 8.000 treballadors a Barcelona

La sanció a Barcelona puja a més de 39 milions d’euros per falta d’altes a la Seguretat Social, i a més de 24 milions per liquidació de quotes, segons ha informat CCOO. En total, a les comarques barcelonines s’han regularitzat 8.331 treballadors, 7.059 dels quals són homes i 1.272 dones.

A aquestes quantitats s’hi han de sumar les sancions imposades el juliol d’aquest mateix any a Tarragona, de gairebé 569.000 euros; a Lleida de 420.000 euros i a Girona, de més d’1 milió d’euros.

“En un estat social i democràtic dret les empreses també han de complir la llei”, ha dit Díaz, que ha avisat que “el pes de la llei caurà sobre aquesta empresa”.

Glovo denúncia que no va poder “ampliar i aportar les seves proves”

L’empresa propietat de Delivery Hero ha respost a les acusacions de Díaz afirmant que durant el període d’inspecció, “Glovo va demanar ampliar i aportar les seves proves, reflexions i valoracions així com diferent documentació, cosa que va ser rebutjada per la inspecció de treball i posposada quan l’acta ha estat presentada”.

Per aquest motiu, han considerat que “es tracta d’una resolució unilateral”, davant la qual l’empresa presentarà les seves al·legacions.

Els sindicats aplaudeixen les sancions però creuen que “arriben tard”

Entitats en defensa de la laboralitat dels repartidors com RidersxDerechos han celebrat l’actuació inspectora tot i considerar que arriba “tard”, i que aquesta dilatació del procés permet que les empreses de repartiment “se saltin la llei” durant anys. De la mateixa manera, el portaveu de l’entitat, Dani Gutiérrez, reclama que ara s’obri “un judici penal” per perseguir les vulneracions de drets laborals que ha dut a terme l’empresa catalana en els últims sis anys.

CCOO també ha valorat positivament l’actuació d’Inspecció i ha remarcat que “des de Barcelona s’ha liderat el procés d’inspecció i organització de les reclamacions”.