Enfortir els vincles entre els països del Mediterani i trobar solucions a problemàtiques comunes. És un dels objectius de la cimera que avui ha començat a Barcelona. S'hi abordaran qüestions com l'atur juvenil, els moviments migratoris i la situació de les dones. Problemàtiques que, segons el Consell Econòmic i Social espanyol, s'han globalitzat amb la crisi econòmica. MARCOS PEÑA, president del Consell Econòmic i Social d'Espanya "Esa soberbia occidental que pensava que era ajena...hoy en dia los problemas de la migración nos afectan a todos, tanto a la ribera norte como a la ribera sur" Asseguren que ara més que mai el paper dels agents socials és important i reclamen més coordinació amb l'Administració. En la cimera hi participen un centenar de persones de 43 països, la majoria, representants sindicals, organitzacions empresarials, ONG i activistes de drets humans. JOSÉ MARIA AZIUFIAUR, representant sindical al Comitè Econòmic i Social Europeu "Estamos asistiendo a reformas muy importantes, de un calado fundamental que se hacen sin consulta, sin negocación o sin acuerdo con este tipo de organizaciones. Por lo tanto, yo diría que hoy son más importantes que nunca" Les conclusions de la cimera es coneixeran demà. Aquesta no és la primera vegada que l'esdeveniment se celebra a Barcelona. La ciutat va ser seu de la primera trobada el 1995.

La cimera, que se celebra anualment, busca enfortir les relacions entre els països del nord i el sud del Mediterrani. Hi participen un centenar de persones de 43 països. La majoria formen part d’organitzacions sindicals, empresarials i ONG. Analitzen situacions com l’atur juvenil, la situació política i les migracions. Asseguren que són problemàtiques que s’han aguditzat amb la crisi econòmica i que cada vegada són més comunes a tots els països. Per això reclamen més participació dels agents socials en les decisions de les administracions.

Barcelona és, des de fa cinc anys, la seu de la Unió per la Mediterrània, la institució internacional que treballa pel desenvolupament i la col·laboració entre els països del nord i del sud de la  Mediterrània.