El tabaquisme, la predisposició genètica, però, sobretot l'edat són factors de risc per patir degeneració macular, una malaltia que si no s'atura acaba causant la ceguesa. Actualment a Espanya hi ha uns tres milions de persones en risc de desenvolupar aquesta patologia. MIGUEL ÁNGEL ZAPATA, investigador d'Oftalmologia del VHIR "La degeneració macular és la principal causa de ceguesa en majors de 50 anys al nostre país." L'únic tractament existent són unes injeccions que s'apliquen directament a l'ull. Al Fernando ja n'hi han posat sis en els últims dos anys. FERNANDO CASALS pacient "Les injeccions són molt desagradables. Però els que ens agrada llegir i escriure som els més perjudicats de no poder veure-hi bé." Per a pacients com el Fernando podria obrir-se una nova via de tractament. El doctor Zapata lidera un equip d'investigadors a l'Institut de Recerca de l'Hospital Vall d'Hebron que espera aconseguir un tractament tòpic, còmode i assequible. MIGUEL ÁNGEL ZAPATA, investigador d'Oftalmologia del VIHR "Nosaltres estem desenvolupant unes mol·lècules perquè en forma d'un col·liri que la persona es pugui posar dos cops al dia la malaltia quedi tractada." El producte fa un any que s'investiga i es troba en la fase en viu amb assajos en animals per provar l'eficàcia de les molècules que el componen.

Les investigacions van començar ara fa un any i els treballs ja estan en la fase en viu, és a dir, amb assajos en animals, per provar l’eficàcia de les mol·lècules que componen el col·liri. El tractament suposaria una alternativa beneficiosa a les injeccions, que actualment cal administrar per l’ull als pacients que pateixen DMAE.

Aquest dissabte se celebra La Nit de la Visió, un sopar benèfic per recollir fons per a projectes relacionats amb les malalties visuals. L’organitza l’Associació Discapacitat Visual Catalunya i els diners que s’hi recaptin es destinaran al projecte que lidera l’oftalmòleg Miguel Ángel Zapata.