Cada cop que es produeix alguna d'aquestes situacions a la sortida d'un local d'oci nocturn, totes les despeses que es generen corren a càrrec de tots els ciutadans, ja siguin costos de seguretat per l'aparició d'una patrulla de la Guàrdia Urbana o de neteja de la via pública amb l'entrada en funcionament de les brigades de BCNeta. Ara la síndica de greuges de Barcelona, arran d'una denúncia feta a la discoteca Otto Sutz, proposa modificar la normativa municipal per fer que els locals que causen molèsties paguin part del que costen aquests serveis. Segons la síndica, els problemes de soroll i incivisme es reprodueixen a diferents punts de la ciutat, com a les places de Gràcia o al Poble-sec. Els propietaris d'aquests locals però creuen que la mesura proposada per la síndica és desproporcionada. Afegeixen que la majoria d'aquests problemes sorgeixen arran del "botellón" que es fa al carrer. Per intentar fer més viable la relació entre veïns i locals nocturns la síndica també proposa altres actuacions com intensificar les mesures de prevenció, dissuasió i denúncia dels comportaments incívics així com incrementar la mediació i conciliació entre els afectats.

La defensora demana la modificació de la normativa per fer recaure el cost de les intervencions extraordinàries dels serveis municipals en els propietaris d’establiments d’oci nocturn

. Vilà recorda que actualment aquestes despeses les assumeixen tots els ciutadans i diu això és injust.

La proposta ha arribat a l’Ajuntament després que la sindicatura de la ciutat estudiés les queixes veïnals contra la discoteca Otto Zutz, al districte de Sarrià – Sant Gervasi. Segons Maria Assumpció Vilà, l’actuació municipal ha estat insuficient en aquest cas concret i no s’han solucionat els problemes de soroll, incivisme, consum d’alcohol a la via pública, agressions i actes vandàlics que es produeixen la majoria de setmanes entre els dijous i els dissabtes.

Vilà també apunta altres discoteques que generen problemes veïnals, com Razzmatazz, molts locals de les places de Gràcia i de la plaça Reial, la Sala Apolo i les terrasses del carrer de Blai, al Poble-sec.

La majoria d’aquests establiments tanquen entre les cinc i les sis de la matinada i causen molts aldarulls a la via pública. Quan això passa, qui ha d’intervenir és la Guàrdia Urbana, i segons la síndica això genera un sobrecost, així com que es deixin d’atendre altres peticions ciutadanes. El mateix passa amb els serveis de neteja que han de deixar els carrers lliures d’ampolles, llaunes, vòmits i orins, segons Vilà.

La proposta que els costos de seguretat i neteja de la via pública vagin a càrrec dels propietaris dels establiments, va acompanyada d’altres recomanacions com que s’intensifiquin les actuacions de prevenció, dissuasió i denúncia de les actuacions incíviques que tinguin lloc al carrer. També demana més control de l’horari de tancament de les activitats lúdiques i restauració.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a