omicron covid embarassades

(ACN) L’Observatori FAROS de Sant Joan de Déu alerta de l‘impacte de la contaminació ambiental en la salut infantil, inclús en els embrions. En aquest sentit, la cap d’Obstetrícia i Ginecologia, Lola Gómez, avisa que l’embaràs és una “finestra d’exposició” a la contaminació molt important. La doctora apunta, fins i tot, que les substàncies contaminants que arriben al fetus a través de la mare també es dipositen en la càrrega genètica del futur nadó, de manera que l’impacte nociu “es traslladarà també a les següents generacions”.

Augmentar l’activitat dels infants en entorns naturals

Un dels coordinadors de l’estudi i pediatra de Sant Joan de Déu, Quique Bassat, opina que és necessari augmentar l’activitat dels infants en entorns naturals, ja que és “més beneficiós” per a ells. Gómez fa extensiva la crida a les futures mares: “Allà on sigui la mare està també el bebè dins la panxa”. L’estudi alerta que només un 20 % dels infants surten alguna vegada al mes a jugar a l’aire lliure i només un 10 % va a diari al parc.

Els infants, més vulnerables a la contaminació

D’altra banda, Bassat explica que ja pel fet de ser nens, els infants són més vulnerables davant la contaminació per “immaduresa fisiològica”. Els nens, detalla el pediatra, estan “més exposats a la contaminació per unitat de pes”.

“Hem arribat a un punt que no és sostenible. Ens hem de convertir en activistes climàtics”, exclama el pediatra. En aquest sentit, el director de l’estudi, el doctor Jaume Pérez Payarols, recorda que “els infants són només el 20 % de la població però són el 100 % del futur”.

Qualitat de l’aire a les escoles

En aquest sentit, el doctor Bassat afirma que les aules són els espais on possiblement un infant passi més hores al llarg del dia i demana que sigui a les escoles especialment on es treballi per garantir una bona qualitat de l’aire que redueixi l’exposició continuada dels infants a factors nocius.

En concret, l’informe proposa plantar més arbres als patis de les escoles, crear murs verds que generin ombres i fer fonts o zones de jocs. L’objectiu és reduir la contaminació de l’aire, però també el soroll i l’efecte illa de calor alhora que afavorir l’activitat física. A més, els autors de l’informe ressalten que transformar les zones de joc en petits espais naturals de biodiversitat també millora el sistema immunitari dels nens en molt poc temps.

A la ciutat de Barcelona, gairebé el 50 % dels casos d’asma infantil estan provocats per la contaminació de l’aire que es respira a la ciutat, mentre que al món el 93 % dels nens respiren aire que no compleix amb els criteris de qualitat fixats per l’OMS. Això suposa 600.000 morts infantils prematures cada any.