Fa uns set anys que Mari Carmen Villegas està a Barcelona i una meitat l’ha passada en habitacions de relloguer i l’altra, dormint al carrer, al port o als entorns de la Sagrera. Ara fa tot just cinc dies que n’ha pogut sortir i s’allotja en un alberg per a dones que no tenen llar. Confia, però, que algun dia trobarà un habitatge digne. “Hi ha gent que pensa que estem al carrer perquè volem i el problema és que no tenim cap altra opció“, sentencia.

És usuària del Centre Obert d’Arrels Fundació i aquest dimarts ha estat una de les primeres a respondre a les preguntes dels voluntaris. L’entitat ha engegat tres dies d’enquestes a persones que dormen al ras per conèixer de més a prop la seva realitat. Uns 400 voluntaris els entrevisten fins dijous en 13 punts de la ciutat per saber com estan, on dormen i què els falta. “És necessari, però no ho hauria de ser”, reflexiona Laura Torres, voluntària.

Mari Carmen Villegas participa en l’enquesta d’Arrels Fundació

Demanen prioritzar la lluita contra el sensellarisme

És el primer cop que Arrels fa l’enquesta amb aquest format —de dia, i no de nit— amb l’objectiu d’arribar a més gent i amb la mirada posada en el nou Ajuntament. El director, Ferran Busquets, demana al futur alcalde que prioritzi la lluita contra el sensellarisme. “Volem que amb el nou consistori es doni una aposta ferma perquè no hi hagi ningú dormint al carrer a Barcelona”, concreta. I afegeix: “Que es creï habitatge per als qui dormen al ras, amb el suport de les entitats“.

Una altra novetat del qüestionari d’enguany són les preguntes relacionades amb la família i la infància, un pilar en la vida de qualsevol que, en ocasions, pot ajudar a explicar per què una persona ha acabat al carrer.