Aquest dimarts a la nit han dormit 1.100 persones al carrer a Barcelona, però n’hi ha moltíssimes més en habitatges insegurs: tendes, barraques, sofàs… és a dir, que tenen un sostre però no una casa. En aquests casos, el sensellarisme femení s’incrementa.

La Juana va viure en diferents situacions de carrer durant 12 anys i finalment ha aconseguit viure en un pis de transició tutelat. “Una obra de teatre o la música, ha estat una forma d’evadir-me de la realitat, de la dura realitat del carrer”, reflexiona la Juana.

La música ha estat una forma d’evadir-me de la realitat, de la dura realitat del carrer”
Juana, 12 anys dormint al carrer

Apropa Cultura, una entitat que fa accessible l’oferta cultural a les persones en situació de vulnerabilitat, va muntar unes jornades sobre sensellarisme i cultura al MACBA. A l’entrada de l’acte hi havia mantes i cartrons a terra, un senyal que diferents persones hi havien passat la nit.

La cultura és un dret?

Les jornades van demostrar que les persones sense llar s’han vist generalment privades de molts drets, sembla que només necessiten menjar i ser cuidades, però… I la cultura? També és un dret? El Roger Fe, responsable de l’Àrea Social d’Assís Centre d’Acollida, considera que sí: “Tots els equipaments culturals i accessos a la cultura han de ser universals; si no, es passen la vida buscant un entrepà, feina o fent el currículum, però també necessiten l’aliment de l’ànima”.

L’accés a la cultura ha de ser universal; si no, es passen la vida buscant un entrepà, feina o fent el currículum”
Roger Fe, responsable de l’Àrea Social d’Assís Centre d’Acollida

Hi ha molts prejudicis, mites i mentides al voltant de les persones que es troben en situació de sense llar. Per exemple, que no estan empoderades, que no són valentes. En aquest reportatge es pot conèixer la Vanesa, una dona trans que reconeix que “ser dona trans al carrer et dona certs avantatges, ja que voler ser trans és més gran que qualsevol cosa. Marxes de casa teva, t’enfrontes als teus pares, és una convicció que et condueix i això et dona una fortalesa per enfrontar-te a situacions difícils”.

Ser dona trans al carrer et dona certs avantatges, perquè voler ser trans és més gran que qualsevol cosa, i això t’enforteix”
Vanesa

Pots participar en la cultura o també pots crear-la. MC Escobar escriu les seves cançons sobre sensellarisme que després rapeja. Va començar com un passatemps, però quan tenia ansietat escrivia per evadir-se i ara interpreta els seus temes en actes i esdeveniments de l’àmbit social. “La música és un somnífer, és el que m’agrada i m’ajuda a treure tots els meus problemes”, diu Escobar.