La recta final de curs a la UPF no està sent fàcil per als estudiants i el professorat. El mes de juny, les facultats bullen d’activitat pels treballs i exàmens finals, però aquest dimarts, al campus del Poblenou, molts ordinadors universitaris estan apagats. La universitat ha estat víctima d’un atac informàtic —encara s’ha d’acabar d’avaluar què ha passat exactament— que ha obligat a tallar internet preventivament, un fet que ha dificultat molt seguir les tasques dels estudiants.

Sense wifi i amb el mòbil a ma

Després d’aquest atac, també s’ha tancat la intranet de la universitat per evitar el robatori de dades personalsde l’alumnat. Les aules funcionen a mig gas i molts dels ordinadors amb les pantalles en negre. Les úniques enceses són les dels portàtils dels estudiants, que es connecten a les dades dels seus telèfons mòbils per poder enllestir en línia els treballs pendents.

Retorn als clàssics: pissarra i retolador

L’apagada digital també ha obligat a tornar a mètodes més tradicionals per poder fer els treballs en grup. És el cas, per exemple, de la Lola, estudiant de 3r del Grau de Periodisme. Havia de preparar una presentació amb altres companyes i han optat per fer-ho amb un retolador i una pissarra.

El Bernat González, també estudiant de Periodisme, està intentant penjar un document al “drive” compartit de classe, per a l’assignatura de ràdio, i afirma “que li està costant molt”. De moment, no és clar quan es podrà tornar a la normalitat a la UPF i si la incidència s’allargarà gaires hores més, tot i que la previsió oficial és tornar a treballar en línia aquesta tarda.

Correccions de la Selectivitat 2023: Exàmens, solucions i respostes de les PAU de Catalunya | PDF

Neguit i angoixa en la recta final de curs

Segons han explicat alguns dels estudiants a betevé, aquest atac arriba en el pitjor moment, just quan han de presentar molts treballs en grup per a les avaluacions finals.

Des de la direcció lamenten que l’afectació s’hagi produït a final de curs i en l’inici del període d’exàmens. Ara bé, creuen que és necessari prendre ara mesures per “minimitzar riscos i garantir el normal desenvolupament de la vida universitària”.