argimon

(ACN) El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit que les dades de coronavirus d’aquest dissabte són “mai vistes des de la sortida de la primera onada”, amb una incidència acumulada de 19 casos per 100.000 habitants, però ha pronosticat que amb l’aixecament de la majoria de restriccions la corba podria tornar a enfilar-se. “La setmana que ve pujarem una mica. Serà una pujada controlada”, ha assenyalat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

D’altra banda, ha assegurat que el govern evitarà haver de fer abaixar les persianes de qualsevol sector impulsant el passaport de vacunació. “Abans de tornar a un tancament sol·licitaríem al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) la possibilitat d’utilitzar el certificat digital covid”, ha dit. El conseller ha demanat no “espantar-se” perquè aquesta evolució a l’alça ja l’han patit països com Dinamarca, que té un nivell de vacunació similar i va aixecar la majoria de restriccions fa tres setmanes.

La mascareta es mantindrà més temps

D’altra banda, Argimon no ha precisat quan es podrà deixar de banda la mascareta, un element de protecció que “no s’ha de córrer molt a treure”. Un dels primers col·lectius a qui es podria aixecar aquesta limitació són als nens quan van a classe, ha dit. És més, ha obert la porta que la mesura es pugui fer efectiva al llarg del curs.

Estendre el passaport covid si hi ha “un repunt important”

Pel que fa al passaport covid, ha recordat que es tracta d’una mesura que restringeix drets i llibertats i que s’ha aplicat a l’oci nocturn perquè és una activitat “amb risc” i que feia massa temps que estava tancada. Sí que seria partidari d’utilitzar-lo en cas que hi hagi un “repunt important” de casos per evitar tancaments. “El que intentarem de totes totes és no haver de fer passos enrere”, ha dit, abans d’aclarir que no es farà aquesta petició al TJSC “el primer dia que pugin les dades”.

La tercera dosi a majors de 60 anys, en estudi

Amb relació a la tercera dosi o “dosi addicional”, com l’anomena el conseller, ha dit que encara cal esperar el resultat dels estudis en curs per saber si cal aplicar-la a les persones de 50 o 60 anys. Sí que es començarà a administrar als avis de les residències i a les persones amb problemes immunitaris. Amb tot, ha afirmat que prefereix que s’avanci amb la vacunació dels “països del sud”, “abans de posar la tercera dosi aquí”.

D’altra banda, Argimon ha reconegut que el govern podria “millorar i molt” la resposta que dona a la població en matèria de salut mental, que s’endú el 5 % del pressupost de Salut. Amb tot, ha afegit que “la salut mental no és només salut”, sinó “habitatge, treball, educació i justícia”.

Preguntat sobre els dinars de Nadal, ha assegurat que si “estem bé” els àpats “tornaran a ser normals”.