El pla de xoc de neteja que ha arrencat a Barcelona ha detectat 10 punts calents a Ciutat Vella que necessiten una actuació més intensiva contra la brutícia i l’incivisme. Aquest divendres els equips de neteja s’han desplegat a la plaça de la Vila de Madrid i el Pou de la Figuera.

Fins ara també s’ha intervingut a la plaça de Castella i la plaça dels Àngels del Raval, i al final d’aquesta setmana també s’haurà actuat a la rambla del Raval i els Horts de Sant Pau. Abans de finals de mes està previst fer-ho al carrer de la Princesa, als entorns del Mercat del Born, la plaça de la Barceloneta i el passeig de Joan de Borbó.

Un dispositiu amb sis equips de neteja

El dispositiu especial està format per equips de neteja de pintades, un dels que acumula més feina, un altre responsable del mobiliari urbà i els parcs infantils, i finalment sis equips de neteja. Entre aquests hi ha la fregadora, és a dir, el vehicle que raspalla el terra a fons; també la cuba, que baldeja el terra amb una manguera d’aigua, i l’anomenada hidro, per arribar amb l’aigua als racons més amagats. Amb aquest aparell es retiren els xiclets, es netegen papereres i s’acaba amb les pintades fetes al terra. També hi ha el camió que eleva els contenidors per netejar-los i fer-ho també amb l’espai que ocupen. I, finalment, hi ha un equip que escombra i que retira mobiliari i objectes del carrer, acompanyat d’un camió.

Tot plegat forma part del desplegament de neteja extra que s’afegeix a l’habitual, que s’ha engegat a tots els districtes. Des de l’empresa FCC, que s’encarrega de part del servei de neteja municipal, expliquen que cada dia tenen 26 equips a Barcelona només per retirar les pintades, i en són cinc els diumenges i festius.