Hospital Clinic recepció malalts

(ACN/Redacció) El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, creu que l’òmicron sigil·losa no alterarà els plans de canviar la gestió de la pandèmia a la primavera si els casos són lleus. “Encara que hi hagi pandèmia, haurem de canviar la manera de comptar i d’abordar-la. No és sostenible per a l’atenció primària ni és bo des del punt de vista de salut pública”, assegura. En una entrevista a l’ACN, el conseller defensa que abordar la covid-19 com s’ha fet fins ara “no és sostenible ni per a l’atenció primària ni bo des d’un punt de vista de salut pública”. El conseller considera que si no s’apliquen canvis en la gestió, “correm el risc de deixar enrere moltes coses que són tan o més importants, com la recuperació de diagnòstics”.

A Catalunya ja s’han diagnosticat dos casos de la nova subvariant coneguda com l”òmicron sigil·losa’. El conseller assenyala que aquest subllinatge sembla que és encara més transmissible que l’òmicron original i apunta que això pot generar “més complicacions” en la vida quotidiana. Afegeix però que segons els primers indicis, el efectes i símptomes “no són més greus”.

Com es planteja la nova gestió de la pandèmia?

El que planteja el govern de cara a la primavera, sempre que els casos siguin lleus, és deixar de comptar-los un a un i fer estimacions de les incidències a partir d’un model sentinella. També es podrien flexibilitzar els aïllaments i quarantenes quan els símptomes siguin lleus: “Farem el que sempre havíem recomanat: prendre antipirètics, hidratar-se, no anar a l’escola o a la feina i aïllar-se a casa, segurament no d’una manera tan estricta però no cal que passi tota la família per l’habitació”, explica. En aquesta nova fase, Salut voldrà fer un seguiment “exhaustiu” dels pacients greus i incrementar molt la seqüenciació en aquests casos.

La petjada de la covid més enllà de la pròpia malaltia

El conseller de Salut insisteix que cal recuperar l’activitat que no s’ha pogut fer per la covid, sobretot diagnòstica, i assenyala que això farà aflorar casos d’altres malalties i “impactarà sobre les llistes d’espera” d’operacions.

Argimon indica que en els pressupostos hi ha una partida de 160 milions d’euros (MEUR) per recuperar activitat diagnòstica i de tractament però ja avisa que en necessitaran més. El conseller confia rebre de l’Estat els 1.400 milions d’euros addicionals que necessita Salut per al 2022 per afrontar la covid i les seves seqüeles i remarca que alguns canvis són estructurals, com la creació de 300 llits d’UCI.