Els antics alumnes de l’Escola del Mar han pogut tornar a la biblioteca, a l’aula de música o al pati i recordar alguns dels moments que hi van passar. Aquest dissabte han celebrat el centenari de l’escola amb una jornada de portes obertes i un acte en què han participat persones vinculades al centre al llarg de la història.

Aquest homenatge ha servit per fer valer el model educatiu de l’Escola del Mar, que es va convertir en un referent de l’educació republicana. El fundador, Pere Vergés, va promoure una pedagogia innovadora que potenciava l’ensenyament a l’aire lliure i que fomentava l’observació i l’art.

Ha estat una de les figures que s’ha homenatjat, a través d’alumnes, professors i dels seus néts. La Dolors Vergés l’ha recordat com un home “seriós, amb sentit de l’humor i a qui li agradava parlar amb els nens i nenes”. En Robert Vergés ha aprofitat per recordar que aquest projecte educatiu implicava tota la família, també la seva àvia: “Ella va ser mestra i tenia un paper important a l’escola perquè portava la biblioteca i la revista”.

“Era una escola impressionant”

Centenars d’antics alumnes han participat de la celebració i han recordat alguns dels moments que han viscut a l’escola o, com reconeix l’Eduard, que hi estudiava als anys 50, “moments determinants a la seva vida”, com les classes fora de l’aula o la descoberta, per exemple, de la música clàssica.

Una de les primeres alumnes de l’Escola del Mar és la Maria Miquel. Ella anava a aquesta escola quan encara era a la Barceloneta i assegura que en té molts, de records: “Era molt neta, àmplia i anàvem amb espardenyes perquè era de fusta. Era una escola impressionant.”

Era molt neta, àmplia i anàvem amb espardenyes perquè era de fusta. Era una escola impressionant
Maria Miquel, antiga alumna de l’Escola del Mar

Però no tots els records són bon i n’hi ha de dolorosos. L’any 1936, l’aviació feixista va bombardejar l’Escola del Mar i no en va quedar res. Per això es va traslladar primer a Montjuïc i després al Guinardó, on és ara. Un esdeveniment molt present en aquest acte. Tot i això, professors i alumnes han volgut remarcar que l’essència de l’escola s’ha mantingut intacta al llarg dels anys, tot i els entrebancs.

Bategen la plaça de Vilamar

Aquest acte també ha servit per batejar un dels espais de l’escola. Un dels exteriors de l’edifici ja es diu plaça de Vilamar. El nom fa referència al poble on els alumnes anaven de colònies, una activitat pionera que va posar en marxa l’Escola del Mar.