L’operació ha començat a primera hora del matí. A les 6.45 h ha arribat a port el Dattilo, amb 274 persones182 homes, 32 dones (una d’elles, embarassada) i 60 menors no acompanyats. Quatre hores més tard, poc abans de les 11 h, entrava l’Aquarius, l’embarcació que va fer el rescat al Mediterrani oriental. A dalt del vaixell hi viatjaven les persones més vulnerables de l’operació, un centenar de dones i menors. Finalment, cap a les 13 h, ha atracat l’última embarcació, l’Orione, amb 250 persones més.

Al mateix port o a dins del vaixell, el personal sanitari els ha fet un reconeixement mèdic. Segons el subdirector d’Emergències de la Generalitat valenciana, Jorge Suárez, presentaven més patologies de les que esperaven, però totes —ha destacat— són lleus.

La majoria dels migrants han baixat del vaixell pel seu propi peu i a d’altres els han transportat amb cadira de rodes. El primer que els pregunten és si venen en família i els entreguen un lot d’alimentació per a 24 hores, principalment amb aigua i fruita, i també roba i productes d’higiene. El govern espanyol els atorgarà un permís especial de 45 dies, temps durant el qual se’ls assessorarà sobre les opcions legals que tenen per quedar-se a Europa, com demanar asil, i s’estudiarà cas per cas. També disposaran de targeta sanitària.

El dispositiu per rebre els 629 migrants de l’Aquarius està format per unes 2.300 persones, dels quals 1.000 són voluntaris de la Creu Roja, 500 agents de policia i 470 traductors. El desembarcament del Dattilo s’ha allargat més del previst i això ha fet endarrerir l’arribada de l’Aquarius, que estava prevista per a les 9 h.