Som al segon dia de vida del 4712. Els lleons asiàtics han sortit al carrer per donar la benvinguda a l'any nou xinès, però també s'hi han apuntat els castellers de la Sagrada Família i la Farfolla. Un contrast de cultures que per primer cop s'han unit al carrer. De les espurnes dels diables i les gralles, en sobresortien el ball dels dracs multicolors, una desfilada amb dones amb vestits de diferents regions de la Xina o una classe d'arts marcials en català. Una mostra ben clara de la integració de la comunitat xinesa a la ciutat. Barcelona és la ciutat espanyola on viuen més xinesos, en total, unes 16 mil persones. El moment àlgid ha estat a l'arribada a la plaça de Gaudí, als peus del temple de la Sagrada Família. Allà s'hi han fet els últims balls i també les últimes fotografies dels que n'han quedat més bocabadats. Malgrat la pluja, els més fidels han seguit la festa amb paraigua o amb gairebé sense. Tot plegat per donar la benvinguda a l'any del cavall del verd, segons l'horòscop, un any de gran estabilitat, energia i optimisme.

L’objectiu, tant de la comunitat xinesa com de l’Ajuntament, que hi ha donat suport, ha estat consolidar la benvinguda de l’any nou xinès com una festivitat més de la ciutat. Aquest dissabte al matí s’ha celebrat una gran rua per despertar l’interès i l’empatia de turistes i barcelonins cap aquesta cultura mil·lenària, que cada vegada arrela més a la ciutat.

Aquesta ha estat la primera vegada que totes les entitats xineses s’uneixen amb les barcelonines per donar la benvinguda al seu any nou. A les 12 h del migdia, els carrers del voltant de la Sagrada Família s’han convertit en la gran festa de l’any nou xinès, el 4712, amb una rua des dels Jardins de la Indústria fins a la plaça de Gaudí en què han desfilat 800 persones. Entre elles, un grup de dones amb vestits de diferents regions de la Xina i els típics dracs i lleons multicolors. També s’hi han pogut veure gegants, castellers i diables de la ciutat, com els Bestialots Espurnats o la Farfolla de la Sagrada Família. També s’ha habilitat un escenari a la plaça de Gaudí, des d’on s’han fet demostracions d’arts marcials i un espectacle de música i danses xineses. També hi ha hagut exhibicions de castellers.

L’any del cavall verd

L’any nou és la festa més tradicional i una de les més significatives de la comunitat xinesa i aquest any, el 4712, segons el seu calendari, està dedicat al signe del cavall, representat com un cavall de fusta o cavall verd. Aquest símbol, al qual correspon l’element de la fusta, es caracteritza per associar-se a una “gran estabilitat, energia i optimisme, una etapa per recollir el que es va sembrar durant l’any de la serp”, que ara s’abandona, segons ha informat Casa Àsia.

Barcelona és el municipi que compta amb més concentració de població xinesa a tot Catalunya: 16.128 persones. La xinesa és la tercera comunitat estrangera en nombre d’habitants, per sota de la pakistanesa i la italiana. Catalunya compta actualment amb 50.194 persones d’origen xinès, fet que suposa el 4,2% del total d’estrangers i el 0,7% de la població catalana.