A la Leonor li van detectar un tumor al pit a l'octubre de 2012 i després de sis mesos de quimioteràpia va entrar al quiròfan. L'equip de cirurgians li va extirpar el tumor i alhora van reconstruir de manera integral la mama, el mugró i l'arèola. Una intervenció pionera que garanteix més bons resultats en les pacients. JOAQUIM MUÑOZ I VIDAL cirurgià plàstic de l'Hospital de Bellvitge "Minimitzar cicatrius, substituint la tècnica clàssica per posar una pròtesi i reconstruir el mugró..." Aquesta tècnica, que es fa per endoscòpia, extreu múscul d'un altre lloc de la mateixa pacient i el trasplanta a la mama per sota de la pell. Evita una segona operació, és compatible amb els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia i elimina el trauma estètic de la dona. LEONOR GARRIDO "Cuando he salido del quirofano tenia mi pecho reconstruido. Lo pasas pero el impacto es una vez. Es importante para la mujer." L'Hospital de Bellvitge ja ha fet aquesta intervenció amb èxit en vint-i-dues pacients.

El Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Universitari de Bellvitge és pioner a realitzar la reconstrucció integral de la mama d’una pacient que pateix càncer. Amb aquesta operació es reconstrueix el pit de forma integral, incloent-hi el mugró i l’arèola en la mateixa intervenció d’extirpació del tumor.

De moment, l’operació ha estat realitzada amb èxit en 22 pacients amb uns resultats a llarg termini molt satisfactoris, tant des del punt de vista mèdic com estètic, un cop han finalitzat els tractaments complementaris de càncer de mama.

La intervenció, realitzada de forma immediata, evita a la pacient haver de passar per una segona operació. Segons el doctor Joaquim Muñoz i Vidal, cirurgià plàstic de l’Hospital de Bellvitge i responsable d’aquesta intervenció, “amb aquest avenç aconseguim pal·liar el trauma que patia la pacient en veure la nova mama reconstruïda sense arèola i mugró, a més d’evitar un segon pas per quiròfan amb tot el que això comporta“.

El doctor Muñoz ha explicat com amb aquesta intervenció pionera el que es fa és “trasplantar el múscul a través d’una petita incisió a l’esquena que deixa una cicatriu amb una llargada inferior als cinc centímetres, la qual queda amagada sota el sostenidor. L’altra cicatriu necessària també queda amagada sota l’aixella”. Després, amb una petita illa de pell circular de l’esquena es procedeix a la reconstrucció del mugró i l’arèola realitzant una remodelació de la pell. Fins ara, la reconstrucció mamària consistia en dues parts, la reconstrucció del mugró i la de l’arèola i entre una operació i l’altra s’havia d’esperar entre tres mesos i un any.

Un altre avantatge d’aquesta tècnica innovadora que utilitza el múscul de la pacient per reconstruir-li la mama és la possibilitat d’una ràpida incorporació a un altre tractament complementari que s’hagi d’aplicar, com poden ser la radioteràpia o la quimioteràpia.

En l’actualitat la majoria dels casos de càncer de mama es detecten i es diagnostiquen de manera precoç quan el tumor encara és petit i es pot extreure mitjançant cirurgia conservadora extirpant només una part del teixit mamari. Malgrat això, a un 25-35% de dones amb càncer de mama se li ha d’acabar extirpant el pit afectat.