Es diu Gaston i des de fa dues setmanes té nova casa. És un gat siamès de 7 anys que l'any 2012 va anar a parar al Centre d'Acolliment d'Animals de Companyia de Barcelona. S'hi ha estat tres anys, fins que la Mavi i la seva parella han decidit adoptar-lo. MAVI GONZÁLEZ-CONDE "La intenció va ser anar per passejar alguns gossos, però ens van ensenyar els gats i quan vam entrar i vam veure el Gaston.. és que és moníssim i ens el vam emportar." Com el Gaston, més de 400 gats van ser adoptats l'any passat al Centre d'Acolliment. Sumats als més de 700 gossos rescatats, el centre ha assolit un rècord d'adopcions, que s'enfila als prop de 1.200 animals. L'any 2014 va ser un any de rècords, perquè, a més, el centre va facilitar el retrobament de més de 700 animals perduts amb els respectius propietaris i el nombre de voluntaris va augmentar a 160. RAMON PEIRÓ, president de l'Associació de Voluntaris del CAACB "Aquí els gossos estan en unes gàbies molt petites. Això fa que aquests animals tenen molt estrès i necessiten sortir cada dia. Per tant, nosaltres necessitem cada dia com a mínim 30 voluntaris." Segons l'Ajuntament, permetre l'accés de gossos al metro i les noves zones d'esbarjo per als animals, posicionen Barcelona com a referent en les polítiques de benestar animal. JORDI MARTÍ, regidor de Presidència i Territori "Som una ciutat 'pet friendly' que en diem ara en termes més moderns. Això implica no aturar, no parar els esforços que fem per això, perquè sigui una ciutat en què hi hagi una millor convivència entre persones i animals." Encara, però, hi ha més de dos centenars de gossos i gats que esperen trobar una llar.

El nombre de voluntaris que col·laboren al CAACB també ha assolit un nou màxim històric el 2014, amb 160 membres que s’encarreguen de millorar l’atenció que es dóna als animals. Les convocatòries populars, l’augment de la presència al carrer, tant a través dels estands com de l’assistència a algunes de les principals festes de la ciutat, sumat a la renovació de la pàgina web (que es va posar en marxa el 2013) i l’impuls a través de les xarxes socials, han potenciat l’increment d’adopcions al llarg de 2014.

L’Ajuntament de Barcelona ha acordat amb el de Montcada i Reixac la construcció –en uns terrenys del municipi veí que són propietat del consistori barceloní– d’un nou equipament per a animals de companyia, que donarà servei tant a Barcelona com a Montcada. De moment, se n’està tramitant l’expedient urbanístic i, durant el proper mandat, se n’iniciarà la construcció. De moment, el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia que hi ha a Collserola ha dut a terme un procés de renovació de les seves instal·lacions.

El setembre passat, Barcelona va ser guardonada amb el premi Defenzoor per la seva tasca en la protecció i el benestar dels animals.