Els instituts de Barcelona ja treballen amb la vista posada en el setembre i amb una dificultat a l’horitzó. Donen per fet que hauran de començar el curs sense els ordinadors portàtils que cedeix a l’alumnat de primer d’ESO el Consorci d’Educació. El retard en l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat ha endarrerit la licitació i fonts del Consorci confirmen que el gruix de dispositius no estarà disponible al setembre, i que no poden concretar quan podran repartir-los.

Està previst que se’n lliurin 6.000 als centres educatius públics de secundària de Barcelona. Des del Consorci, asseguren que prioritzaran el repartiment d’ordinadors entre l’alumnat vulnerable perquè puguin començar el curs amb normalitat. Treballen en la possibilitat de deixar dispositius en préstec fins que no arribin els dispositius definitius.

L’Institut Francisco Goya, sense ordinadors des de 2021

Un dels centres que més patirà aquest retard és l‘Institut Francisco de Goya, al Guinardó, on treballen íntegrament amb portàtils i sense llibres, dins el Pla d’educació digital de Catalunya. Això dificulta molt que puguin fer classes perquè tot és digital. Sense dispositius, l’activitat lectiva està amenaçada. “Si no arriben els dispositius, tindrem seriosos problemes per fer les classes amb normalitat”, explica la directora del centre Antònia Vicens que també lamenta que “mentre el claustre s’ha format i ha fet la feina d’adaptació perquè els continguts siguin digitals “l’administració no ha complert”.

ordinadors portàtil institut

Les famílies tornaran a comprar els ordinadors

En aquest centre, ja fa dos anys que esperen l’enviament de dispositius. De fet al 2021 ja van fer una compra de portàtils finançada per les famílies i ara tornaran a comprar ordinadors per garantir que els 115 alumnes que iniciaran 1r d’ESO puguin començar les classes. Implicaran una despesa de 300 € per família

La tresorera de l’AFA explica que les famílies s’han sentit “desateses i abandonades” per l’administració i lamenta que hagin d’acabar pagant els dispositius de la seva butxaca “quan teníem uns ordinadors promesos per l’administració”.

Retards acumulats en l’enviament de dispositius

El retard en l’arribada d’ordinadors ha estat un maldecap des que es va aprovar el Pla de Digitalització 2020-2023 que preveu la formació en competències digitals a l’alumnat i l’entrega de dispositius. Els problemes de distribució mundial generats per la pandèmia va endarrerir el primer enviament al curs 2020-21, i des de llavors s’han anat acumulant diferents retards.