El conflicte entre tenidors de gossos i veïns als Jardins de Montserrat s’enquista i les queixes s’acumulen. Els veïns denuncien que els gossos s’han fet seu tot el parc i que la majoria corren, juguen i fan deposicions fora de l’àrea d’esbarjo per a gossos (AEG), instal·lada el 2019. A conseqüència d’això, els parterres destinats a zona verda s’han fet malbé i s’hi han hagut de posar tanques.

Per la seva banda, els tenidors de gossos demanen un espai més gran per als animals. Actualment la zona canina disposa de 400 m2 i consideren que queda petita per la quantitat d’animals que hi ha. Segons els tenidors, s’hi arriben a reunir entre 30 i 40 gossos.

Queixes per soroll, pudor i manca de manteniment

L’Ajuntament es va comprometre a dur a terme algunes actuacions per evitar molèsties als veïns, com ara la instal·lació de tendals i una neteja més intensa de l’espai. Però això, segons denuncia el veïnat, no s’ha fet. La Mònica Garcia, de l’Associació de Veïns dels Jardins de Montserrat, lamenta que han espatllat la zona verda del parc. La Carme Àlvarez, de la mateixa entitat, assegura que no es pot descansar perquè els gossos comencen a bordar a les set del matí i això s’allarga fins ben entrada la tarda i nit. “És una bogeria”, afegeix. També critiquen la manca de neteja i les pudors, que s’accentuen els mesos d’estiu. S’hi poden veure papereres plenes.

Tant tenidors de gossos com veïns denuncien la manca de manteniment del parc

Nova àrea de gossos a l’avinguda de Roma

En Sergio Moral, de l’Eix Comercial Nou Eixample, assegura que l’àrea de gossos “està morint d’èxit” però que calen més espais per la quantitat d’animals que hi ha al barri. L’espai més proper està ubicat a gairebé un quilòmetre, al Parc de Joan Miró. La situació s’ha complicat des que fa uns mesos l’Ajuntament va tancar l’àrea de gossos dels Jardins de Paula Montal. Se n’ha de construir una de nova prevista a l’avinguda de Roma, però s’ha endarrerit fins a la tardor.

En David Vidal, tenidor de gos, reconeix que als Jardins de Montserrat hi arriben a haver fins a una quarantena de gossos i que la convivència és molt complicada. Un altre tenidor, en Rafael Suñol, apunta que haurien de ser espais més grans i que la neteja actual és molt deficient.

L’Ajuntament ha impulsat un pla de xoc per millorar la convivència

En aquest parc, l’Ajuntament està fent seguiment de tots els temes vinculats a la convivència, especialment pel que fa a la presència d’un gran nombre de tenidors de gossos. Hi participen Serveis a les persones, Servei de gestió de conflictes a l’espai públic, Parcs i Jardins, Neteja i Guàrdia Urbana.


Treballadors de Parcs i Jardins col·locant les tanques als parterres.

L’equip de mediadors ha fet una tasca d’interlocució amb tenidors de gossos i veïnat. S’ha arreglat l’enrajolat de la zona sortida del metro. S’han posat tanques als parterres principals, aquí a la presència de gossos s’hi ha afegit que no es pot regar per la sequera. S’ha arranjat la porta d’accés AEG per reduir el soroll. També hi han actuat agents de convivència i informadors i s’han programat cursos de tinença responsables amb educadors canins.