Una quinzena d’entitats veïnals i pel dret a l’habitatge encapçalades per l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) han presentat al·legacions al Pla d’allotjaments turístics (PEUAT) que l’Ajuntament de Barcelona té en revisió. Les entitats creuen que el document que ha presentat el govern municipal és deficient perquè permet l’obertura d’hotels fora del centre i reclamen un PEUAT “tan restrictiu com sigui possible” perquè no se’n pugui obrir cap enlloc.
“No té sentit que es puguin obrir més allotjaments turístics a Barcelona, n’hi ha més dels que podem suportar”, ha afirmat Anna Moreno, de l’ABDT. En la revisió, el govern municipal manté les zones de decreixement i congelació de places a l’àrea central i el creixement sostingut a la resta de la ciutat. I tanca la possibilitat de més hotels al 22@ nord. Les entitats, però, demanen que les àrees de color vermell al mapa siguin de decreixement i que, la de color verd, sigui de creixement zero.
Santi Mas de Xaxàs, de la PAH Barcelona, ha demanat valentia als partits perquè “la gent es pugui quedar a la ciutat”. “No podem tornar a la situació negativa del 2019”, ha afegit Pere Mariné, de la FAVB.
Les residències d’estudiants, en el punt de mira
En les al·legacions, les entitats també reclamen posar fre a més residències d’estudiants. A Barcelona n’hi ha ara 55 amb 7.371 places. El nou PEUAT no en permetrà més al centre (excepte si s’hi reconverteix un hotel o un alberg) i posa condicions per obrir-ne a la resta de la ciutat. Albert Valencia, de l’Observatori de Barris del Poblenou, ha denunciat que en els últims dos anys s’han permès “3.000 places de residències d’estudiants de luxe”. “Estem molt preocupats i cal un canvi més valent”, ha dit.
A més, exigeixen una altra ordenança “altament restrictiva” amb el lloguer d’habitacions turístiques que pugui seguir vigent en cas que el PEUAT, pendent d’un recurs de l’Ajuntament al Suprem, caduqui o sigui modificat. “Les habitacions turístiques no ens trauran de la crisi”, ha sentenciat Rodrigo Martínez, del Sindicat de Llogateres, que insta a convertir els pisos turístics en lloguer de llarga durada. Precisament, amb la revisió del PEUAT, el govern municipal va anunciar la intenció de prohibir el lloguer d’habitacions inferior a un mes a tota la ciutat.