El Verdum estrena un àlbum en què, cromo a cromo, es repassa l’origen, les lluites i les veïnes més destacades del barri. Es tracta d’un projecte comunitari del Pla de barris que vol ser una eina pedagògica per apropar tota aquesta història als alumnes de cinquè i sisè de primària. “El nostre objectiu prioritari com a teixit comunitari era donar a conèixer com ha estat la construcció de Verdum a les famílies que fa pocs anys que hi viuen“, explica Aurora Álvarez “Yoyi”, de l’AV Verdum.

La idea va sorgir el curs passat a l’única escola pública del barri, la Marta Mata, on estudien infants de 40 nacionalitats diferents. Han estat els alumnes de cinquè l’any passat i ara de sisè, els que han tirat endavant el projecte. “Els nens i nenes han estat investigant la història de les cases, dels carrers, de les escoles, els personatges… Normalment mirem els llibres, nosaltres n’hem fet un. Hem obert els ulls als infants i ells han captat la història als carrers”, explica Paloma Martínez, directora de l’Escola Marta Mata.

La creació dels cromos

No han estat sols. Han tingut el suport del teixit comunitari del Verdum i han visitat les entitats i equipaments per conèixer-los de primera mà. També han rebut l’assessorament de la historiadora Roser Solà, que ha ajudat a adaptar els textos al nivell dels estudiants.

Els alumnes han creat els 50 cromos de l’àlbum de tres maneres diferents. D’una banda, han fet recerca d’imatges antigues a l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. En altres casos n’han fet ells mateixos les fotografies i, finalment, també hi han incorporat dibuixos d’indrets i de personatges.

Una visió femenina

Entre els personatges triats als cromos, n’hi ha de ben coneguts, com el Pare Manel o el fotògraf Ginés Cuesta, però també s’ha posat molt èmfasi en les dones, com les pedagogues Marta Mata i Maria Antònia Canals, o les activistes veïnals Juana Lobo o Maria Lluïsa Serralta. En realitat, tot l’àlbum parteix d’una perspectiva femenina per “reivindicar el paper de les dones en la construcció del barri”, afirma Aurora Álvarez. “Coneixia el Pare Manel però cap de les dones. I quan vam començar a buscar, vam trobar moltes dones interessants“, expliquen Mariana Soto i Arantza Ibarra, dues alumnes de l’Escola Marta Mata que han dibuixat tres de les veïnes destacades.

El fil conductor també és en mans femenines: les de la Marina, la geganta de l’escola. Explica els diversos capítols acompanyada de l’ocell que dona nom al barri, el Verdum, i del Porquet característic d’un antic comerç emblemàtic.

Promoure el comerç

A banda de la seva funció pedagògica, també es vol promoure el comerç de proximitat. Els alumnes hauran de recollir els cromos en una dotzena de botigues implicades amb la vida comunitària de la zona. Per fer-ho, però, abans hauran de completar 12 tasques, que inclouen reptes de dibuix, endevinalles, aprendre rodolins… “L’àlbum ens dona espai per treballar comprensió lectora i escrita, medi, plàstica, matemàtiques…”, apunta la directora de la Marta Mata. L’escola ha incorporat ja l’àlbum a les seves línies de treball i l’any que ve ho podrien fer les altres dues escoles, concertades, del barri.