L’aparador de l’administració de loteria de l’avinguda Mistral, 67, sorprèn els visitants amb els personatges de ciència-ficció que construeix amb cartró el José Manuel Carretero, responsable de l’establiment. Va començar amb aquesta afició fa poc menys de tres anys i els seus personatges singulars s’han convertit en una atracció per a la clientela.

Tot va començar amb una vamba

Al José Manuel Carretero un dia li va caure una capsa de cartró a les mans i se li va acudir fer una vamba per al seu fill. D’això fa uns dos anys i mig i l’afició ha anat a més. Treballa a casa, però també a la rebotiga, ja que a l’administració hi ha hores mortes i així es distreu. No utilitza cap tècnica sofisticada ni aparells especialitzats, simplement les mans, cola, unes tisores, un cúter i un regle.

Aviat revelarà la seva última creació, una mena de furgoneta robot amb l’estètica de ‘Mad Max’.

Assegura que si es pinten perden la gràcia perquè llavors ja no se sap si és cartró, plàstic o fusta… i a ell l’agrada que es vegi que és cartró.

M’agrada que es vegi que és cartró”
José Manuel Carretero Aguilar

S’inspira en pel·lícules de la seva joventut

A l’aparador, el visitant és rebut per un samurai a escala humana amb el rostre de Darth Vader acompanyat per un drac. Són de les peces més entretingudes de fer que ha construït. Tres mesos el guerrer i nou mesos la bèstia.

La major part dels objectes i personatges que crea tenen molt a veure amb les pel·lícules que li agradaven de jove. Ara té 60 anys però se segueix inspirant en sagues com ‘La Guerra de les Galàxies’ o ‘Mad Max’. També ha fet amb cartró el vaixell de la pel·lícula ‘Tauró’.

Una sorpresa per als clients

La família del José Manuel Carretero regenta aquesta administració des de l’any 1971, però ja a finals de la dècada dels 50 havien tingut un estanc.

Per als clients va ser una sorpresa descobrir de sobte aquesta afició. De fet, alguns, com la Mari Carmen Guerra, van pensar que eren objectes de publicitat. Pel Calixto Serrano, client de l’establiment, no hi ha dubte que “són obres d’art“.