Aquest matí, al moll de Pescadors els treballadors no han sortit a feinejar i els que ho han fet s’han ofert per ajudar en les tasques de rescat dels dos companys desapareguts. Hi ha 11 pesquers de la confraria de Barcelona col·laborant amb les embarcacions de Salvament Marítim i la Guàrdia Civil.  El patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, José Manuel Juárez, ha afirmat que l’inicident “pot ser un error humà” i ha assegurat amb contundència que el mercant rus va abordar el pesquer per la banda de babord. Juárez, però, també ha afegit que l’embarcació russa “va salvar la vida de dos mariners i això és el més important”.

Segons José Antonio Caparrós, armador de la confraria, els mariners segurament estaven triant la pesca de genolls en el moment de la col·lisió. “Pot ser que s’enredessin amb les xarxes i s’enfonsessin amb el vaixell”, ha explicat Caparrós. Aquesta hipòtesi segueix la línia del que ha apuntat el delegat del Govern espanyol, Enric Millo, que no descarta que els tripulants desapareguts hagin quedat atrapats al vaixell.

Des de primera hora del matí, l’embarcació de Salvament Marítim Guardamar Caliope està inspeccionant la costa barcelonina amb la col·laboració dels 11 pesquers, una llanxa de la Creu Roja, el vaixell Lluerna de la Generalitat equipat amb una sonda acústica, un patruller del Servei Marítim de la Guàrdia Civil i un helicòpter. Cap a la tarda s’hi incorporarà un caçamines de l’Armada Espanyola i al voltant de les 21.30 h arribarà un dels dos vaixells amb més capacitat de Salvament Marítim, el buc Clara Campoamor, que es dirigeix cap a Barcelona des de Cartagena. També s’hi afegirà un robot submarí, que arriba per carretera des de la Corunya, i servirà per rastrejar la nau enfonsada.

El xoc entre el vaixell mercant rus Midvolga 2 i el pesquer Fairell es va produir cap a les 15.21 h quan el primer sortia del port, amb destinació a Alexandria, i el vaixell d’arrossegament ja tornava. El Fairell té una eslora de 25 metres mentre que el Midvolga 2 en mesura 140. A causa de l’envestida, l’embarcació es va enfonsar en poques hores. Les dues persones rescatades són el patró i un dels mariners, que declararan en condició de testimonis dimecres al matí. Els desapareguts són dos pescadors, un d’origen marroquí de 34 anys i un d’origen senegalès de 37 anys.

“Ningú troba una explicació coherent”

El vaixell mercant rus està retingut al port fins que les causes de l’accident no s’esclareixin. El degà de la Facultat de Nàutica, Santiago Ordàs, ha qualificat d'”inexplicable” l’accident al port “amb els mitjans tècnics i procediments que hi ha”. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, Ordàs ha afirmat que es podria tractar d’un error humà. El patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, José Manuel Juárez, tampoc no s’explica com s’ha produït una col·lisió d’aquesta mena. “Com a pescadors amb experiència ningú troba una explicació raonable i amb coherència”, ha afirmat Juárez.

Escolteu-ho aquí: