Les alzines centenàries de la plaça de Catalunya es troben en una situació endèmica. Afectades per la falta de subsòl i les plagues, alguns dels arbres presenten actualment troncs i branques secs, ennegrits i sense fulles. Per aquest motiu, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins vol proposar a la comissió d’arbres d’interès local la necessitat de fer una reposició de les alzines més malaltes perquè es renovin per exemplars joves que puguin resistir millor les adversitats de la plaça.
El toc d’alerta sobre l’estat de les alzines es va donar fa dues setmanes arran de la reclamació d’explicacions al govern per part de Junts per Catalunya. Des de l’Ajuntament asseguren que periòdicament es fan tractaments amb insecticides i fungicides per combatre les plagues que debiliten els arbres, però que el problema principal és la manca de subsòl suficient perquè les alzines puguin desenvolupar-se. Segons Parcs i Jardins, en alguns punts de la plaça només hi ha un metre de terra. La calor de l’estiu també ha agreujat el problema, per això, recentment, es va realitzar una poda per eliminar les parts més seques de les alzines més afectades.
No és la primera vegada que es fa una reposició de les alzines de la plaça. El 2015 ja es van substituir 5 exemplars molt debilitats per una plaga d’insectes i fongs.
Alzines catalogades com a arbres d’interès local
A la plaça de Catalunya hi ha en total 47 alzines que estan protegides i catalogades com a arbres d’interès local des de 1994. L’alzina ha format part de la plaça des de la reforma que va concebre l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch durant la dècada dels anys 20, i és que hi ha exemplars centenaris que daten de 1904.