Voluntaris de la Creu Roja reparteixen diàriament productes bàsics a persones que han donat positiu a les proves de la covid-19. Ho fan dins el marc del programa Quarantenes, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, per tal d’assegurar que tothom pugui fer un aïllament en condicions òptimes. Els destinataris són persones diagnosticades de la malaltia que no disposen de xarxa familiar o veïnal que els pugui ajudar. Diàriament, el consistori facilita a la Creu Roja un llistat que inclou les dades dels perceptors de l’ajut. Normalment són persones derivades a través dels Centres d’Atenció Primària o dels Serveis Socials.

El programa també preveu el servei de compra a farmàcia, d’entrega d’elements de protecció individual (EPI), de recollida de residus i de neteja de la llar, en cas que la persona ho requereixi. El servei, que funciona des de finals d’abril, ha atès més de 300 famílies. La demanda s’ha incrementat a causa dels darrers brots: “en les tres últimes setmanes hem multiplicat per cinc la demanda d’aquest servei. Hem vist que la necessitat segueix existint i, per tant, seguirem amb el programa Quarantenes en marxa”, explica Gemma Tarafa, regidora de Salut.

Protocols especials per al repartiment porta a porta

Per dur a terme el servei, que inclou l’entrega porta a porta d’alimentació bàsica i de productes d’higiene personal, s’ha establert un protocol especial per protegir la salut dels voluntaris: “truquem per telèfon als perceptors de l’ajut, els informem que els voluntaris els portaran un lot. Un cop truquin al timbre, han d’esperar 30 segons abans no puguin obrir, així els voluntaris poden marxar sense que hi hagi cap contacte”, explica Mónica Artola, tècnica del programa.

Hotels medicalitzats per fer la quarantena

Quarantenes també proporciona un espai per poder fer la quarantena amb seguretat en un dels hotels medicalitzats habilitats. Els destinataris són els pacients diagnosticats de coronavirus en fase lleu que no disposin d’un espai independent per aïllar-se a casa, sense que això comprometi el risc de contagi dels seus familiars: “no és el mateix poder fer la quarantena en una habitació independent que compartir un pis de dues habitacions entre vuit persones. Per això proporcionem l’estada en un dels hotels medicalitzats”, diu Tarafa.