És una alzina de més 120 anys que els operaris han d'arrencar d'arrel. Com aquesta n'hi ha 4 més a la plaça de Catalunya afectades per dues plagues. ROMAN LLAGOSTERA, gerent adjunt de Medi Ambient "Les alzines, a nivell Espanyol i a nivell europeu, estan essent atacades per un insecte i per un fong que les debilita i acaba produint la seva mort". Els insectes són unes caparretes que s'alimenten de les fulles fins a debilitar l'exemplar. Després, el fong se n'aprofita: entra pels brots verds i baixa per les branques fins a assecar completament l'arbre. En el lloc de les cinc alzines que es treuen se'n plantaran de noves. "Plaça Catalunya, la seva identitat són les alzines i evidentment hem de lluitar perquè les alzines segueixin estant a Plaça Catalunya i seguirem plantant i fent tots els esforços perquè aquestes alzines estiguin en el més bon estat, i sanitàriament estiguin ben sanes." A part de les cinc alzines que s'arrenquen, també n'hi ha dues més d'afectades que es podaran per sanejar-les. Els treballs en l'arbrat no són les úniques actuacions que s'estan fent a la plaça de Catalunya. Actualment també es treballa en la rehabilitació de les Fonts Bessones i a l'abril s'iniciaran les tasques per renovar el paviment malmès del centre de la plaça. Us ha informat Adrià Calvo des de Plaça Catalunya.

Els tècnics de Medi Ambient han treballat aquest dimecres per arrencar cinc alzines malaltes dels laterals de la plaça de Catalunya i canviar-les per exemplars sans. Són arbres centenaris que estan afectats per una plaga doble d’insectes i fongs que es podria estendre als exemplars dels voltants. A més, també s’han iniciat tasques de poda a dues alzines més a les quals s’intenta salvar sanejant-les.

Les plagues ataquen en dues fases. En primer lloc, les caparretes s’alimenten de les fulles fins que l’alzina es queda sense capçada. Llavors el fong aprofita la debilitat de l’arbre per parasitar-lo. Entra pels brots verds i baixa per les branques fins a assecar completament l’exemplar. Segons Roman Llagostera, gerent adjunt de Medi Ambient, les dues plagues no són un problema només a Barcelona, sinó que a la resta d’Europa també tracten d’eradicar-les. Tot i la possibilitat que les plagues s’estenguin, l’Ajuntament ha optat per plantar de nou alzines perquè no vol renunciar a aquesta espècie, característica dels laterals de la plaça.

Els treballs en l’arbrat no són les úniques actuacions que s’hi estan fent. Actualment, també s’estan duent a terme obres de rehabilitació i manteniment de les Fonts Bessones, i a l’abril se’n renovarà el paviment malmès de l’espai central, tot respectant-ne el dibuix original.