bigues fabra i coats

L’Ajuntament de Barcelona ha sortit al pas de les denúncies fetes per diferents entitats i veïns de Sant Andreu respecte a la desinstal·lació d’unes bigues centenàries en una de les naus de la Fabra i Coats. Segons ha comunicat el consistori, l’estructura de la coberta formada per encavallades de fusta no està protegida pel catàleg de Patrimoni. Segons el projecte, a l’espai que ocupaven s’hi han d’instal·lar la maquinària i els conductes de condicionament de l’edifici. A més, on hi havia les encavallades s’hi instal·larà una estructura de ferro que s’adaptarà millor a les noves necessitats.

La polèmica va esclatar dilluns passat, quan van circular per les xarxes imatges d’unes bigues de fusta trencades dins un contenidor d’obres. Les bigues pertanyien a la zona oest de la nau central on s’estan fent les obres per traslladar-hi el Centre d’Art Contemporani de Barcelona – Fabra i Coats i que formen part de la tercera fase de rehabilitació del conjunt del recinte fabril. Segons Amics de la Fabra i Coats, aquestes encavallades pertanyien a la teulada i no eren visibles, ja que les bigues que realment aguanten el sostre pla són de ferro.

Crítiques al menysteniment del patrimoni

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) ha estat molt crític amb aquesta actuació i creu necessari que “abans d’engegar operacions que malmeten el patrimoni de Sant Andreu es faci públic i es demani assessorament“. En la mateixa línia van reaccionar consellers d’ERC i Junts de Sant Andreu, que traslladaran la qüestió al govern del districte.

El CEII també ha suggerit que, en el cas que s’hagin de suprimir elements originals, es preservin per si es poden reutilitzar en la reforma d’altres zones del recinte. Fonts municipals asseguren que això ja s’ha fet amb les teules de la coberta desmuntada i amb els paviments de les diferents plantes, però en el cas de les bigues no ha estat possible “donades les característiques i complexitat dels elements”.

Aquesta no és la primera actuació polèmica en el marc del projecte de reforma del recinte fabril. El 2017 el CEII ja va denunciar una altra actuació que va eliminar un moll de càrrega i el terra de llambordes de fusta a la nau que ha acabat acollint l’Institut Martí Pous.

Plànol de la nau central on s’ubicarà l’escola de música de Sant Andreu i el Centre d’Art Contemporani