vaga 23 març ensenyament

El món educatiu està cridat a una altra jornada de vaga el 23 de març contra la sentència del TSJC que obliga a les escoles catalanes a impartir un 25 % de les classes en castellà. Aquesta aturada afecta tots els nivells educatius, des d’infantil fins a les universitats, i també ha de servir per mostrar el rebuig del professorat cap al nou calendari pel curs 2022-23.

En aquesta pàgina podràs recuperar el seguiment en directe, minut a minut, de la vaga del 23 de març a Catalunya, així com la manifestació a Barcelona.

17:25
   

Fins aquí el seguiment en directe de la vaga del 23 de març per defensar el català a les escoles i contra el calendari escolar 2022-23. Moltes gràcies per seguir-nos! 

15:55
   

Manifestació, també, a Lleida

Unes 250 persones s’han manifestat aquest dimecres a Lleida per rebutjar la sentència del TSJC que obliga els centres educatius catalans a impartir un 25 % de currículum en castellà. La mobilització s’emmarca en la jornada de vaga del 23 de març a l’ensenyament contra aquesta sentència i per reivindicar “una escola pública de qualitat i íntegrament en català” i “blindar” el model d’immersió lingüística

15:45
   

Piquet a la delegació del Govern espanyol

Abans de la manifestació de la vaga, una quinzena de persones han fet un piquet davant de la seu de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona, al carrer Mallorca. Els participants han pintat pancartes, han tallat el carrer durant uns pocs segons i han llegit un manifest en defensa de l’escola en català.

15:27
   

El rector de la UAB, present a la manifestació

El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, ha participat en la manifestació per la vaga del 23 de març de l’ensenyament. En un tuit, el compte oficial de la universitat ha explicat que Lafuente hi ha estat present “en defensa de la llengua catalana i contra la regressió que pateix en la docència”. 

15:15
   

Es mantenen les vagues de la setmana vinent

Els sindicats de mestres i professors han publicat un comunicat en què celebren el seguiment que van tenir les mobilitzacions de la setmana passada i mantenen les vagues previstes per a la setmana vinent. Concretament seran dimarts, 29, i dimecres, 30.

14:59
   

 7.500 persones segons la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana xifra l’assistència a la manifestació contra la sentencia del 25 % del castellà a les aules catalanes en 7.500 persones. Són els assistents que ha comptat la policia davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Barcelona, on ha finalitzat la mobilització.

14:44
   

Els sindicats demanen legislar per protegir la immersió lingüística

Els sindicats convocants de la concentració reclamen més implicació a la Generalitat per protegir el model d’immersió lingüística. En declaracions als mitjans, Iolanda Segura, portaveu d’USTEC, ha advertit que cal “legislar el model d’immersió lingüística, un model de cohesió social i assegura que les dues llengües existents no generen segregació per raó de lleure”.

14:27
   

Final de la mobilització, al TSJC

La protesta dels estudiants estava prevista que finalitzés al Parlament de Catalunya, però finalment ha acabat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per mostrar el rebuig a la sentència que obliga a impartir del 25 % de les classes en castellà.

13:59
   

Pancartes de la manifestació

La paraula “català” és la protagonista indiscutible de les pancartes de la manifestació d’educació. Sindicats de docents i estudiants han fet sentir la seva veu aquest dimecres contra la sentència del 25 % del castellà a l’escola.

13:44
   

Seguiment d’entre el 80 i el 90 % entre els estudiants

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans assegura que la participació a la vaga d’educació és “molt alta”, especialment a Lleida i Girona. Segons les seves dades, han secundat l’aturada un 90 % dels alumnes de secundària i entre un 80 i un 85 % dels universitaris.

13:27
   

Insten a desobeir la sentència del català a l’escola

Des del sindicat COS, Cati Morros ha demanat que no s’apliqui la sentència que obliga a fer un 25 % de castellà a l’escola. “Que es desobeeixi, que estiguem protegides i cobertes”, ha reclamat. En una línia semblant s’han fet sentir el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. La seva portaveu, Marta Daviu, ha advertit que “no ens quedarem de braços plegats mentre ens roben la nostra llengua i el nostre futur”.

13:22
   

Demanen blindar la immersió a tots els centres

La Intersindical demana al Departament d’Educació que “assumeixi un pla únic a tots els centre que garanteixi la immersió lingüística“. Bernat Pèlach assegura que “hi ha molts centres on no s’està aplicant” i reclama al departament que garanteixi la formació lingüística de tots els docents. 

13:11
   

6,49 % de seguiment als centres públics, segons Educació

El seguiment de la vaga a les escoles i instituts públics és del 6,49 %, segons el Departament d’Educació tenint en compte les dades comunicades pel 81,61 % dels centres. Al sector concertat, la xifra és del 4,21 %, amb dades del 56,52 € d’escoles i instituts. Pel que fa als centres adscrits al Consorci d’Educació de Barcelona, la dada és més alta a la pública (8,34 %) i més baixa a la concertada (4,19 %).

12:54
   

USTEC reclama el català com a “única llengua vehicular”

El sindicat USTEC reivindica la immersió lingüística a les escoles i instituts i reclama que el català sigui “l’única llengua vehicular als nostres centres”. La portaveu, Iolanda Segura, ha remarcat que l’ús del castellà als patis i passadissos “està guanyant terreny” i, per això, creu que “el que s’ha de protegir és el català”. Sobre la intenció del govern de no aplicar percentatges a les llengües, Segura n’ha criticat la posició: “Per nosaltres no hi és benvingut el Departament, el que està fent és intentar aplicar el 25 % [de castellà] però de forma camuflada”.

12:39
   

La manifestació, en directe

Arrenca la manifestació en defensa de la immersió lingüística. La marxa surt de la plaça d’Urquinaona i es dirigeix al Parlament. Pots seguir-la en directe en aquesta pàgina.

Capçalera de la manifestació d'educació

12:12
   

Manifestació passada per aigua

Quan falten pocs minuts perquè comenci la manifestació unitària en defensa de la immersió lingüística, plou al centre de la ciutat. Els qui estan concentrats a la plaça d’Urquinaona ho fan protegits amb paraigües i caputxes. Es preveu que la pluja continuarà encara almenys durant una hora. 

Manifestació d'educació amb paraigües

11:49
   

Aragonès ratifica el suport a Cambray

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ratificat el suport al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. “No el destituiré. Li mantinc la confiança”, ha afirmat Aragonès durant la sessió de control al Parlament en resposta a una petició de la CUP. El cap del govern ha explicat que el conseller ja s’ha reunit amb el comitè de vaga de la comunitat educativa.

11:33
   

Vaga el 24 de març per les reformes educatives

Després de la vaga d’educació d’aquest dimecres, 23 de març, hi ha convocada una altra vaga el 24 de març, en aquest cas d’estudiants d’universitats a tot Espanya. Els alumnes protestaran així contra les reformes educatives ja aprovades i a punt de ser aprovades per part del Govern espanyol, com la LOSU i l’LCU.

11:20
   

La vaga d’ensenyament arriba a tots els municipis

La vaga d’ensenyament aquest 23 de març no només s’està fent a Barcelona: escoles i instituts d’altres municipis de Catalunya s’han sumat a l’aturada.

10:54
   

Foto del govern en defensa del català a l’escola, sense consellers de Junts

La majoria de consellers de Junts no ha participat en la fotografia del govern en defensa del català a l’escola que s’ha fet a les escales del Parlament. Només hi ha sortit el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Fonts de la Vicepresidència, de Junts, argumenten que no s’han posat a la fotografia perquè han vist que només hi havia diputats d’ERC. I des del grup parlamentari de Junts asseguren que se’ls havia informat de l’acció però que no hi havien estat convocats oficialment. Fonts de la Presidència, d’ERC, diuen que es va tractar aquesta qüestió a la reunió de la Mesa de dimarts passat, en què hi ha membres d’ERC, Junts i la CUP. 

Foto del govern en defensa de la immersió, sense Junts

10:29
   

Cambray es defensa al Parlament

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat al Parlament que el seu objectiu és “millorar el sistema educatiu amb equitat”. En resposta a les crítiques de diversos grups de l’oposició per la vaga d’educació, Cambray ha assegurat que “davant d’una crisi hi veig una oportunitat” i que ho faran “amb diàleg, com sempre hem fet”. Després que VOX li hagi retret que està “enfrontat” amb la comunitat educativa, el conseller hi ha respost que “nosaltres només ens enfrontem a gent com vostès, que volen destruir el model d’escola catalana”. 

10:08
   

Cartells i cadires apilades a la UPF de la Ciutadella

La vaga d’educació també s’ha fet evident a les instal·lacions del campus de la Ciutadella de la UPF, on sindicat Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans assegura que el seguiment és del 98 %. Al campus han aparegut pintades i cartells amb lema “Feu-nos classe en català”. A més, en espais com la biblioteca les cadires s’han tret del lloc habitual i s’han apilat per impedir que ningú no pugui fer-ne ús.

09:53
   

Gonzàlez-Cambray: “Prenc les decisions en funció de l’alumnat”

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assegura que “prenc les decisions en funció de l’alumnat”. Ho ha afirmat al Parlament en resposta a diversos grups de l’oposició, que li han retret la situació a la comunitat educativa i, fins i tot, li han demanat que dimiteixi. Cambray ha reiterat que les mesures preses són “el millor” per als estudiants. “No hi ha ningú que digui que la mesura d’avançar el curs escolar no sigui bona per a l’alumnat”, ha dit en referència al canvi de calendari previst per al curs vinent.

09:37
   

El piquet central, davant de la Delegació del Govern

El piquet central de la vaga d’ensenyament en defensa del català serà a les 10.30 h davant de la Delegació del Govern, al carrer de Mallorca. A banda, des de primera hora del matí hi ha piquets informatius davant dels centres educatius i també a les universitats. 

09:14
   

La Generalitat no aplicarà percentatges en l’aprenentatge de llengües

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha dit que no aplicarà percentatges. Ho ha dit després que el govern hagi obert una consulta pública prèvia a l’elaboració d’un de decret que regularà el règim lingüístic educatiu i que esdevé la resposta a la sentència del 25 % de castellà. El text desenvoluparà el títol segon de la Llei d’educació de Catalunya (LEC), sobre règim lingüístic. El termini per aplicar la sentència acaba divendres, però Cambray ha reiterat que els centres no han de fer res. En cas que algú demani que s’executi, li respondran que s’està elaborant el decret.

08:52
   

Tanquen facultats de la UAB amb barricades

A la UAB diverses facultats tenen els accessos tancats per barricades. Des de primera hora del matí hi piquets informatius i s’ha bloquejat l’accés dels Ferrocarrils de la Generalitat al campus. 

 

08:24
   

El govern dona suport a les mobilitzacions 

El govern de la Generalitat se suma a les mobilitzacions contra la sentència del 25 % del castellà. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que es farà una “acció de suport” a les portes del Parlament per “defensar el model d’escola en català”.

08:02
   

Piquets informatius a primera hora

Els quatre sindicats convocants de l’aturada han organitzat piquets informatius a primera hora del matí, a les 8 h, als centres educatius. La vaga d’ensenyament d’aquest dimecres afecta tots els nivells educatius i, a diferència de l’altra convocatòria de vaga dels docents, estan cridats a sumar-s’hi tant els professors com també l’alumnat.

07:37
   

Primers mobilitzacions d’universitaris a la UAB

Estudiants de la UAB s’han començat a mobilitzar a primera hora del matí al campus amb motiu de la vaga d’ensenyament per la sentència del 25 % del castellà. En un tuit, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans assegura que els universitaris es mobilitzen per “aturar l’enèsim atac a la nostra llengua i al nostre país”.

 

07:18
   

Serveis mínims durant la vaga d’ensenyament

El Departament de Treball ha ordenat els mateixos serveis mínims que en vagues anteriors. Durant la jornada de protesta, hi haurà un 33 % del professorat a primària i secundària i un 50 % en el cas de les escoles bressol i les escoles d’educació especial. També hi haurà la meitat del servei de monitoratge.

07:05
   

Manifestacions per la vaga del 23 de març

Els sindicats han convocat una manifestació per la vaga del 23 de març. La protesta començarà a les 12.30 h a la plaça d’Urquinaona i recorrerà el centre de la ciutat amb el lema “La seva sentència, la nostra lluita”. Aquesta marxa serà la quarta gran mobilització de la comunitat educativa en pocs dies.

La setmana passada ja es van fer tres manifestacions multitudinàries pel centre de Barcelona, amb motiu de la vaga d’ensenyament.

manifestació vaga 23 març català