noies skate park

(ACN) Un estudi de la URV i la UVic ha conclòs que la sensació d’inseguretat als barris genera estrès psicològic a les noies preadolescents. Els investigadors han enquestat prop de 3.000 joves d’entre 10 i 12 anys escolaritzats a la ciutat de Barcelona. L’anàlisi de les respostes obtingudes ha servit per analitzar l’impacte de la sensació d’inseguretat sobre l’estrès psicològic del jovent incloent, com a novetat respecte a treballs anteriors, la perspectiva de gènere. Fins aquests moments es coneixia que aquesta sensació i els seus efectes varien segons l’edat i el gènere, però no s’havia verificat si aquests fenòmens es podien detectar en la preadolescència. L’estudi s’ha publicat a la revista científica ‘Social Science and Medicine’.

Es detecten diferències significatives entre sexes

Els resultats apunten que, malgrat el fort desig d’emancipació dels adolescents, el rol dels adults és clau per contenir els riscos. Suport emocional i instrumental dels adults repercuteix en els nivells de seguretat i redueix, en general, l’estrès psicològic. En canvi, l’estudi ha trobat diferències significatives entre sexes en la definició de la inseguretat i la mobilització de suport. Així, les noies se senten més exposades a la violència emocional a l’escola, manifesten més sentiments d’exclusió per part dels altres i perceben més inseguretat als barris.

En el cas de les noies, apunten els investigadors, es troben en una fase més avançada de transició cap a l’edat adulta respecte als nois de la seva mateixa edat. Un fet que els fa augmentar el grau d’emancipació dels adults i l’habilitat de mobilitzar l’ajut dels companys d’escola i amics per sentir-se més segures, segons ha precisat l’investigador del Grup d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET) del Departament de Geografia de la URV, Riccardo Valente.