Un memorial contra l’oblitDiumenge 24 de febrer
, se celebra a Barcelona un acte per presentar el memorial per recordar les 1.706 persones executades, entre els anys 1939 i 1952. Una obra amb el nom escrit de cadascun dels executats, obra de Francesc Abad. La gran majoria, més de 1.600 d’aquests homes i dones assassinats, van ser afusellats al Camp de la Bota, molt a la vora d’on s’ha construït el memorial, a la plaça del Fòrum (la resta van ser assassinats entre la presó Model i el Castell de Montjuïc) .
Un gran mur de 55 metres de llargada i 3,5 d’alçada, semblant al mur davant del qual van tenir lloc aquests afusellaments, amb la inscripció dels noms i cognoms dels assassinats, segons consta en la documentació dels consells de guerra sumaríssims obtinguda amb la recerca que ha portat a terme l’Arxiu Nacional de Catalunya.
L’espai on es van perpetrar els afusellaments buscava, segons el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, “passar desapercebut, entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs accentuat per l’operació urbanística del 2004”. Aquest, és per tant, un acte i un memorial en contra de l’oblit.
Els governs tripartits de la Generalitat, entre el 2003 i el 2010, van recuperar l’espai com un indret on recordar periòdicament aquells assassinats, i ara, segons el primer tinent d’alcalde, es “dignifica” per fer-ho de manera permanent. El 22 de febrer, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) presentarà fins al 17 de març, a la seu de la plaça del Rei, a la Capella de Santa Àgata, una exposició de Francesc Abad sobre aquells fets, titulada “El Camp de la Bota”.
Acte d’inauguració
L’espai s’inaugurarà diumenge 24 de febrer a les 12 h a la plaça del Fòrum amb un acte ciutadà que inclourà les actuacions d’Andrea Motis, Rusó Sala, Sabor de Gràcia i Brodas Bros, a més dels parlaments institucionals i una ofrena floral.
L’acció se celebra coincidint amb la commemoració dels vuitanta anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, l’any 1939 —moment en què va començar la repressió sistemàtica i les cruels execucions perpetrades pel franquisme— i se suma a les altres iniciatives com la retirada de medalles a personalitats franquistes o la commemoració dels bombardeigs sobre població civil, portats a terme per l’aviació franquista.